Budou mít televize rozlišení 4K, nebo dokonce 8K?

Adam Fiala
17. 1. 2012 2:21
Máte při sledování HD TV pocit, že obraz pořád není dostatečně živý? Sharp má řešení
Zdroj: FlatPanelsHD.com
Zdroj: FlatPanelsHD.com | Foto: Aktuálně.cz

V uplynulém týdnu jste se dočetli o mnoha inovacích v oblasti televizorů na CES 2012. Zařízení stále zůstává centrem multimediální zábavy domácností a společnosti jej čím dál víc spojují s venkovním světem. Propojení s internetem by mělo být ještě bližší, samostatnou kapitolou by byla Google TV. Jiní pak připravují hlasové ovládání televizoru. Zvláštním směrem se však vydávají společnosti LG nebo Toshiba, které zvyšují hodnoty rozlišení.

4K až 8K

Full HD televizory s rozlišením 1920 x 1080 se sotva usazují v českých domácnostech a divák je rád za každý další kanál využívající možnosti vysokého rozlišení. Kdo si nepořídí Blu-ray přehrávač a kopu filmů, musí si zvyknout, že hodně kanálů je pořád ve standardním rozlišení. Toshiba i LG se předvedly s televizorem, jehož rozlišení je tzv. 4K, což je víc než dvojnásobek Full HD. Komu by to ale nestačilo, Sharp přitlačil a na veletrhu CES ukázal i televizi s 8K. Ohromné množství detailů vymaže jakékoli problémy s pixely.

Sledování vlastních filmů

Televizor s úhlopříčkou osmdesát pět palců má rozlišení 8192 × 4320. Je to neuvěřitelné číslo. Hlavní problém ale tkví v tom, že produkce videa se stále potýká s problémem transferu do Full HD, takže není žádný zdroj, z kterého by se dal čerpat materiál vhodný k promítání na takovém přístroji. Vždyť projektory s 4K využívají i kina. Jedinou variantou by bylo si film v takové kvalitě natočit. Za nějakých deset tisíc dolarů se bude prodávat videokamera RED Scarlet-X s kapacitou 4K.

 

Právě se děje

Další zprávy