Budeme si s telefony povídat? Naznačí už iPhone 5

LP Fish
4. 10. 2011 14:10
Pro Apple propojuje funkce plánovače a hlasového ovládání společnost Siri, který dříve vyvíjel svou vlastní aplikaci.
Foto: Reuters

"Jde o reálné obchodní využití umělé inteligence. Pokud se potvrdí, co se říká, umožní Apple milionům uživatelů, aby s přístroji komunikovali přirozeným jazykem... Mluvíme tady o další technologické revoluci. Změně paradigmatu počítačových technologií."

Těmito slovy předjímá spoluzakladatel firmy Siri Norman Winarsky v magazínu Mashable změnu, která nás možná v blízké budoucnosti čeká.

Jedním z největších lákadel nových produktů firmy Apple je totiž funkce hlasového ovládání nazývaná bloggery jako "Asistent".

Ta by měla díky použití lepší "umělé inteligence" dovolit uživateli komunikovat s přístroji hlasem způsobem, který zatím nemá obdobu. Objevit by se měla už v novém iPhone.

Osobní asistent

Hlasové ovládání je pole, na kterém Apple dlouhodobě soupeří s Googlem a jeho platformou pro mobilní zařízení Android. Funkci "Asistent" vyvinula společnost Siri, kterou Apple koupil před více než rokem. Zdá se však, že od práce firmy se očekává více, než od podobné funkce Google Search, pomocí které lze hlasově vyhledávat na Androidu i na jiných platformách.

Siri už od počátku nevyhledávala jen podle jednoduchého a v praxi nešikovného zadávání klíčových slov. Dokáže reagovat například i na obecný hlasový pokyn typu: "Nejbližší restaurace s českými specialitami." Po vyslovení tohoto zadání umí najít nejbližší požadovanou provozovnu podle GPS zařízení, které bude hledání provádět.

"Asistent" se má být na základě provedených akcí schopen učit. Čím víc ho bude uživatel používat, tím přesněji bude umět na jeho požadavky reagovat.

Ovládání bez dotyku

Funkce by měla podle předběžných informací kombinovat hlasové ovládání a plánovač činností. Pokud by byla integrována i do operačního systému Apple, stal by se z ní - například podle serveru Wired.com - silný standardní nástroj, který by umožňoval hlasem psát a posílat e-maily, plánovat schůzky a večeře, ale také mít přístup ke kontaktům, zprávám či kalendáři.

Chytré telefony (případně jiná zařízení od Applu) by se tak časem daly ovládat zcela bezdotykově.

Analytik společnosti Forrester Charles Golvin řekl pro Wired, že očekává komplexnější řešení hlasového rozhraní už při ohlášení iPhone 5. Podle něj však bude tato funkce nadále poskytována prostřednictvím vložené aplikace a ne jako součást operačního systému.

 

Právě se děje

Další zprávy