Budeme psát SMS v Brailleovu písmu? Je to rychlejší

LP Fish
21. 2. 2012 14:00
Už za pár týdnů by měla být k dispozici aplikace, která umožní psát textovky a emaily i lidem se zrakovým postižením. Možná ale zaujme i lidi se zdravým zrakem.
Elektronické imlantáty na čočce mohou pomoci několika milionům částečně slepých pacientů s diagnózou věkem podmíněná makulární degenerace oka.
Elektronické imlantáty na čočce mohou pomoci několika milionům částečně slepých pacientů s diagnózou věkem podmíněná makulární degenerace oka. | Foto: Reuters

Brailleovo písmo pro nevidomé by se mohlo stát zajímavou alternativou pro psaní SMS zpráv ve smartphonech.

Výzkumníci na Georgia Tech University pracují na revoluční, která by umožnila zrakově postiženým lidem komfortně psát textové zprávy a e-maily z chytrých dotykových telefonů.

Při jejím testování s překvapením zjistitli, že dokáže psaní zpráv výrazně urychlit i u lidí se zdravým zrakem.

Psát SMS bez zraku

Lidem se zrakovými problémy umožňují chytré telefony už docela obstojné možnosti ovládání. Pokud si je chcete vyzkoušet, stačí například na iPhonu v nabídce Settings >> General >> Accessibility zapnout funkci "VoiceOver".

Když se pak dotknete nabídky, telefon strojovým hlasem přečte její název. Když chcete něco vybrat, poklepete prstem. A ke scrollování použijete prsyt tři.

Psaní textů je ale pro nevidomé na smartphonech velmi nepohodlné. Uživatel většinou musí SMS nebo e-mail nadiktovat, nebo použít drahou klávesnici s Brailleovým písmem. Bezplatná aplikace vyvíjená jak pro iPhony tak pro telefony na platformě Android tak může být podle serveru ClickOnDetroit revolucí. A to nejen lidi se zrakovými problémy.

Rychlejší než QWERTY

Podle slov výzkumníků je totiž po krátké praxi psaní v Brailleově písmě (kde mačkáte šest knoflíků v různých kombinacích) rychlejší, než psaní na klasické QWERTY klávesnici.

Jeden ze zrakově postižených napsal tímto způsobem za minutu 32 slov s 92% přesností. A i jeden z výzkumníků bez zrakového handicapu dokázal po týdenním cvičení napsat 25 slov za minutu se 100% přesností.

Nová aplikace by u telefonů na platformě Android měla fungovat na klasické klávesnici, u iPhonů bude nutné zprávu napsat do textového souboru, zkopírovat a pak teprve vložit so emailu nebo SMS.

Aplikace teď prochází testováním a na trhu by se měla objevit v horizontu týdnů.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy