Bude Surface od Microsoftu schopný konkurovat iPadu?

tl
20. 6. 2012 10:44
Microsoft vyrazil do boje s tabletem Surface. Bude schopný konkurovat iPadu?
Foto: Aktuálně.cz

Microsoft včera předvedl svůj nový tablet s Windows 8 a ukázal, že je plně schopen vyrazit do boje s prozatímní tabletovou jedničkou, iPadem. To, zda se tablet Surface a další budoucí tablety s Windows 8 opravdu stanou rivalem oblíbeného tabletu od Applu a ne jenom jedním z mnoha tabletů, ukáže až čas. Už nyní se ale můžeme zamyslet nad tím, zda bude Surface schopen se iPadu alespoň vyrovnat, nebo ho dokonce v některých ohledech předehnat.

Hlavně aplikace

Velice důležitým bodem, který nesmí Microsoft u svých tabletů podcenit, jsou aplikace. Apple má v tomto ohledu našlápnuto nepochybně o něco napřed, protože jeho AppStore využívá miliony uživatelů nejen iPadů, ale i iPhonů a iPodů. Jeho katalog aplikací je tak už dlouho zaběhnutý a je plný stovek tisíc aplikací, které jsou neustále inovovány.

Pro Windows 8 již samozřejmě existuje také mnoho aplikací a hlavně na tabletech s tímto systémem budou fungovat i aplikace určené původně pro starší systémy. Důležitým úkolem Microsoftu tak bude kromě rozšiřování své nabídky aplikací, udržovat ty původní v co nejlepším stavu a neustále je aktualizovat.

Microsoft na své předváděcí akci věnoval mnoho času ukázce přídavných klávesnic TouchCover a TypeCover, které budou k tabletu Surface k dispozici. Ta první je velice tenká a její tlačítka reagují na lehký dotek, zatímco ta druhá se už více podobá klasické klávesnici a navíc je vybavena touchpadem. Obě klávesnice vypadají po designové stránce velice zajímavě, ale je otázka, zda budou použitelnější než klávesnice, které se dají dokoupit k iPadu.

Bude Windows 8 zábavný?

Velkým lákadlem tabletu Surface by měl být samotný operační systém Windows 8, a to protože z tohoto tabletu může vytvořit skutečnou náhradu počítače, na rozdíl od iPadu běžícího na systému iOS, který je vytvořen speciálně pro mobilní zařízení. Tabety s Windows 8 budou totiž kromě mobilních aplikací podporovat i funkce klasických počítačů, což iOS neumí.

I když ale budou tablety od Microsoftu nakonec ve všech možných parametrech silnější než iPad, hlavním faktorem jejich úspěšnosti bude to, zda budou schopny své potenciální zákazníky zaujmout tak, jako se to daří Applu. Ten totiž vždy dokázal uživatele získat především pro svou jednoduchost a zábavnost, což jsou vlastnosti, které Microsoft spíše postrádá. Možná se ale nakonec Surface chytne a bude schopen šlapat iPadu na paty. 

--------------------------------------------------------------------------------

Líbí se vám tento tablet?

 

Právě se děje

Další zprávy