Britské nepokoje na sociálních sítích

LP Fish
10. 8. 2011 9:10
Neveřejný systém vzkazů na Blackberry pomáhá výtržníkům, Flickr policii. Na Facebooku uklidňují a snaží se pomáhat.
Rebel prochází kolem hořící barikády v Liverpoolu.
Rebel prochází kolem hořící barikády v Liverpoolu. | Foto: Reuters

Při současných největších nepokojích ve Velké Británii za posledních 30 let hrají velkou úlohu i sociální média. Na rozdíl od demonstrací tzv. "arabského jara" je však nepoužívají jen aktéři nepokojů, ale také policie a běžní občané.

Sociální sítě tak opět sehrávají důležitou roli ve společenských procesech, které jen stěží a mnohdy vůbec nedokážou kontrolovat složky státní zprávy.

Ne Twitter a Facebook, ale Blackberry Messenger

Hlavní zbraní v rukou výtržníků z oblasti nových technologií ale v tomto případě nebyly internetové sociální sítě, ale především služba Blackberry Messenger (BBM), která umožňuje majitelům těchto telefonů zasílat zprávy bez toho, aby se dal okamžitě identifikovat jejich odesílatel. BlackBerry je nejpopulárnějším chytrým telefonem mezi britskou mládeží, která tvoří drtivou většinu mezi lidmi, kteří rozpoutali v minulých dnech hned v  několika městech Velké Británie ohnivou bouři násilí a drancování. Podle Guardianu má Blackberry 37% Britů.

Hackeři na straně násilí, Flickr pomáhá policii

Prostřednictvím "neveřejné" sítě BBM bylo v minulých třech dnech rozeslány desítky zpráv, vyzívajících k hromadnému drancování a násilí, které podle některých zdrojů vedlo až ke třem mrtvým. Tato skutečnost nakonec vedla kanadskou společnost Research in Motion (RIM) k prohlášení, že pro policii odtajní majitele čísel, ze kterých přicházeli výzvy k eskalaci násilí.

Prohlášení RIM však vedlo včera k útoku na oficiální blog firmy skupinou hackerů s názvem TeaMp0isoN (Jedovatá parta). Blog byl podle server The Register počmárán textem, ve kterém hackeři vyhrožují  firmě, že pokud bude spolupracovat s policií, předají gangům řádícím v ulicích britských měst jména a adresy jejich zaměstnanců.

K identifikaci výtržníků však  v mnoha případech nebude britská policie informace od RIM potřebovat. Na populární síti pro sdílení fotografií Flickr totiž rozběhla vlastní "operaci Withern", v rámci které zveřejňuje fotografie rabujících násilníků a žádá občany o jejich identifikaci, která povede k následnému zadržení.

Facebook uklidňuje


Příkladem snahy o pozitivní vliv na znepokojující eskalaci násilí je naopak profil R.I.P Mark Duggan na Facebooku. Jde o stránku věnovanou památce člověka, jehož kontroverzní smrt z rukou londýnské policie berou rabující gangy jako záminku pro svoje konání. I přes snahy postovat i jejím prostřednictvím výzvy k rabování a násilí proti policii, administrátoři profilu celou situaci uklidňují a nejagresivnější uživatele z diskusí eliminují. Kromě toho jsou zde publikovány zprávy zaměřené na pomoc starším lidem, případně bezdomovcům, kteří se ocitli uprostřed hořících čtvrtí, bez možnosti si nakoupit nebo jen prostě vyjít z domu.

Na profilu získají především občané Londýna jasnější obrázek o názoru řady mladých lidí, kteří jsou sice pobouřeni kontroverzním policejním zásahem, stejně silně a mnohdy i silněji však odsuzují násilné akce stovek násilníků. K profilu je v tuto chvíli připojeno 25 000 lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy