Británie vydala studenta obviněného z pirátství do USA

ČTK David Slížek, ČTK
15. 1. 2012 11:25
Richard O'Dwyer je prvním britsým občanem, kterého soud vydal k deportaci kvůli obvinění z počítačového pirátsví v USA. V samotné Británii přitom jeho čin není trestný.
Richard O'Dwyer, kterému za obvinění z počítačového pirátství hrozí deportace do USA
Richard O'Dwyer, kterému za obvinění z počítačového pirátství hrozí deportace do USA | Foto: Reuters

Británie se chystá vydat do USA prvního svého občana obviněného z počítačového pirátství. Deportaci v pátek schválil londýnský soud.

Třiadvacetiletému studentovi programování Richardu O'Dwyerovi hrozí v USA vězení za to, že na své internetové stránce zveřejňoval odkazy na místa, odkud si bylo možné stáhnout pirátské kopie filmů. Mladík se podle listu The Independent chce proti rozsudku odvolat.

Ve Spojených státech mu hrozí až 10 let vězení. Stíhán je přitom pouze v USA, britské zákony totiž svým webem neporušil.

Google to dělá taky

O'Dwyer zřídil internetovou stránku TVShack, když mu bylo 19 let. Stránka byla v provozu až do září 2010, kdy ji USA nechaly zrušit.

Podle amerických vyšetřovatelů si za tu dobu O'Dwyer na reklamách umístěných na stránce vydělal více než 150 000 liber (4,6 milionu korun).

Student na otázku novinářů, zda by měly být internetové stránky s odkazy na nelegální obsah předmětem vyšetřování, řekl: "Měli byste se zeptat Googlu na totéž, ale v mnohem větším měřítku."

První deportace

Londýnský soud vydání studenta povolil s tím, že existují "přímé důsledky nezákonýých aktivit Richarda O'Dwyera v USA, i když nikdy neopustil severní Anglii."

O'Dwyerův právník svého klienta u soudu bránil s tím, že mladík na svou stránku žádný nelegální obsah nenahrál a pouze ukázal návštěvníkům, kde ho můžou najít.

Právník také zdůrazňoval, že v podobných případech v minulosti soudy vždy žádost o vydání britského občana do zahraničí odmítaly.

Sám britský student řekl, že si připadá jako pokusný králík amerického justičního systému.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy