Brazilský iPhone využívá Android a značka nepatří Applu

ČTK ČTK
13. 2. 2013 22:30
Spor o název výrobku nevede výrobce smartphonů a tabletů poprvé
iPhone 4S
iPhone 4S | Foto: Apple.com

Rio de Janeiro - Americký technologický gigant Apple nemá v Brazílii právo na značku iPhone, pod kterou prodává své telefony. Ve středu to uvedl brazilský patentový úřad.

Práva na název si v zemi v roce 2008 zaregistrovala brazilská společnosti Gradiente, která o registraci zažádala již v roce 2000. Apple podle agentury DPA podal žádost až v roce 2007.

iPhone s Androidem

Automatický zákaz používat značku na tamním trhu to ale pro Apple neznamená, uvedl mluvčí brazilského patentového úřadu. Rozhodnutí pouze říká, že oprávnění na uvedený název má Gradiente.

Ta nyní může požádat soud, aby Applu používání značky iPhone v Brazílii zakázal. Může se rovněž s americkou firmou dohodnout na tom, že se celá záležitost urovná mimosoudně, píše agentura AP.

Gradiente značku používá rovněž pro telefony, které přitom vyrábí až od letošního prosince. Na rozdíl od Applu ale název neobsahuje velké „p", výrobek se tedy ve skutečnosti jmenuje „iphone". To ovšem podle DPA verdikt patentového úřadu nijak neovlivnilo.

Brazilský výrobek je přitom založen na konkurenčním softwaru Android, který dodává na trh Google.

Podobný problém neřeší Apple poprvé.

Čínská společnost Proview Technology před časem tvrdila, že vlastní práva na název iPad, pod kterou Apple prodává počítačové tablety. S americkou firmou se následně dohodly, že Apple zaplatí 60 milionů dolarů (přes miliardu Kč) za ukončení sporu kolem vlastnictví značky.


 

 

Právě se děje

Další zprávy