Bitva o osud vesmíru ve hře Mass Effect 3 se blíží

Adam Pešek
21. 2. 2012 8:00
Mass Effect 3 přichystalo velkolepou bitvu o osud celého vesmíru v takřka filmovém balení. První dojmy jsou pozitivní
Foto: Aktuálně.cz

Akční sci-fi Mass Effect 3 je jednou z nejočekávanějších her roku 2012 a slibuje epické intergalaktické dobrodružství, kde hlavní hrdina kapitán Sheppard musí ubránit galaxii před útokem starobylé rasy Reaperů.

Jak už ale vývojáři i nedávno zveřejněná demoverze naznačila, třetí díl se od svých předchůdců bude trochu lišit. Výrazně totiž ubyly RPG prvky a hra spíše připomíná velkolepě pojatý interaktivní film. Hráč si přitom může vybrat, na jakou jeho složku se zaměří, a třetí Mass Effect tak volí mezi upřednostněním příběhu, akce nebo budováním postavy.

„V příběhové verzi máte k dispozici některé základní úpravy postav a boj samotný je hračka. Mód Role Playing je de facto Mass Effect takový, jaký ho známe, a volba Action vystřihuje různé příběhové odbočky nebo vycpávky, ze všech dialogů se stávají videosekvence a přizpůsobení postavy nemá smysl. Prostě máte v ruce zbraň a před sebou nějakou práci," popisuje jednu z nejvýraznějších novinek Mike Sharkey na serveru GameSpy.

Sheppard vyjednavač

Záchrana celého vesmíru tentokrát už nestojí pouze na kapitánu Sheppardovi a jeho posádce, ale je třeba shromáždit celou spojeneckou flotilu. V herní praxi to znamená větší prostor pro vyjednávání s jinými rasami a politikaření, celkově je pak hlavní úkol podstatně komplexnější a už není jen koláží několika úkolů dílčích.

Zveřejněné demo verze nicméně tyto aspekty příliš neukazuje a soustředí se hlavně na akční složku hry. GameSpy je komentuje takto: Oceňujeme plynulejší ovládání a vylepšený boj beze zbraně, jelikož BioWare hru výrazně ztížil. Normální stupeň obtížnosti je tak srovnatelný s dřívějším stupněm Veterán a současný Veterán je adekvátní režimu Šílený."

Pozitivní reakce pak vládnou i u hry více hráčů: „Zběžné první dojmy: je to zábava, je to obtížné a je třeba vyváženého týmu, který táhne za jeden provaz, abyste se dostali přes množství padouchů rozsetých po galaxii."

Plná verze již brzy

Demo verzi hry lze stáhnout v distribučním systému Origin pro PC, na Xbox Live Marketplace a PlayStation Network. Plná verze pak vyjde 9. března a dostupná bude na platformách PC, PS 3 a Xbox 360.

 

Právě se děje

Další zprávy