Bitva Apple vs. Nokia končí. Apple bude platit

Jan Kovalík
15. 6. 2011 16:40
Apple a Nokia uzavřely příměří po vleklé soudní bitvě o své patentované technologie. Apple bude platit
Foto: Aktuálně.cz

Jedna z vleklých soudních bitev mezi největšími hráči trhu s chytrými telefony je u konce. Finská Nokia odchází ze střetu s americkým Applem jako vítěz. Obě firmy včera stáhly všechny žaloby, ve kterých se navzájem vinily z porušení patentů. Apple se zavázal zaplatit Nokii nespecifikovanou jednorázovou sumu a pravidelné platby za využití Nokií patentovaných technologií.

List Financial Times odhaduje výši jednorázové sumy mezi 300 a 600 miliony dolarů, ta by měla vyrovnat dluh za 111 milionů prodaných iPhonu od roku 2007. Další pravidelné platby list odhaduje též na stovky milionů dolarů.

Konečně dobrá zpráva

Pro Nokii, které se stále nepodařilo nabídnout zajímavý chytrý telefon, který by konkuroval iPhonu nebo smartphonům, využívající systém Android, je to jedna z mála dobrých zpráv. Zástupci firmy potvrdili, že licenční poplatky od Applu zlepší její výsledky již ve druhém čtvrtletí.

Podle amerického analytika Roba Enderleho, kterého Financial Times citují, je pravděpodobné, že vyřešením sporů mezi Applem a Nokií se oběma otevírá prostor ke spolupráci na soudním boji proti Googlu a jeho partnerům, vyrábějícím telefony pro platformu Android.

Google v ohrožení?

Po uzavření strategického partnerství s Nokií mohou očekávat i pomoc ze strany Microsoftu. "Možná brzy uvidíme mnohem nepřátelštější jednání ve vztahu ke Googlu, když Apple, Microsoft a Nokia zahájí společné tažení proti firmě, která jim všem společně komplikuje cestu na vrchol," uvedl Enderle.

Podle předpovědi společnosti Nomura ztratí Nokia v tomto čtvrtletí svou pozici jako největšího výrobce mobilních telefonů na světě, má ji vystřídat Samsung. Ten se s Applem soudí též o řadu patentů, mezi jiným kvůli designu iPadu a iPhonu. Firmy o sobě navzájem tvrdí, že jedna druhé zkopírovala své výrobky.

Soudím se, tedy jsem

Samsung dokonce požádal soud o předběžné opatření, které má Apple donutit ukázat jihokorejskému tygrovi nové verze iPadu a iPhonu před jejich oficiálním uvedením na trh. Apple přitom Samsung využívá jako dodavatele celé řady součástek pro své přístroje.

 

Právě se děje

Další zprávy