BioShock - turistický průvodce Rapture 1.

Tomáš Zato
22. 9. 2007 0:00
Pár rad jak pokořit Bioshock poprvé.
Foto: Aktuálně.cz

Fenomén dnešních dnů BioShock si ukousl velké sousto pozornosti. A jelikož si ještě nějakou chvíli ukusovat bude, přinášíme vám solidního průvodce jeho podvodním světem.

Podmořský svět Rapture skrývá spousty tajemství a BioShock je hra, kterou lze hrát mnoha způsoby. Nás průvodce nemá za cíl diktovat vám jedinou cestu, jak hrou bez problému projít. Kouzlo Bioshocku do jisté míry závisí na tom, jak moc vás baví objevovat a kombinovat anebo jaký si to uděláš, takový to máš. Doufám, že vám naše tipy ještě obohatí zážitek z úžasné hry, jakou BioShock bezpochyby je.

Rady velkého taťky
1. Nebojte se utrácet. Peněz je hře dost a dost a pokud budete zbytečně spořit, často se dostanete do situace, kdy z mrtvých nepřátel nebudete moct sebrat cenné dolary, protože je vaše peněženka plná. Myslete na to, že se vám do ní vejde 500 dolarů a ani cent navíc. Kdybyste snad nevěděli co s penězi, tak koupě Electrick Bucks je vždycky dobrá investice.

2. Nebojte mačkat spoušť u foťáku jako o život. Když uděláte špatný snímek, film vám neubude, když uděláte dobrý snímek, získáte cenné Research body. Také není od věci nakoupit si maximální množství filmu. Není drahý a určitě ho použijete.

3. I přesto, že je Big Daddy hrozivý protivník, platí na něj kde co. Jistě sami přijdete na spoustu způsobů, jak se ho zbavit. Kdyby vám ale snad došly nápady, s elektřinou nemůžete šlápnout vedle (náboje Electrick Buck do brokovnice a Electric Gel pro Chemical Thrower).

4. Hackujte všechno, co uvidíte. V trezorech jsou často poschovávané vzácné náboje, ingredience do U-Invent, velké částky peněz. Pokud vás nudí hackovací minihra, nasaďte si tonicy pro snížení obtížnosti hackování a kamery i kulometné věžičky si jednoduše kupte, s nasazenými tonicy jsou většinou za babku.

5. Pokud se kdekoliv ve hře zaseknete, podržte na D-padu šipku doprava. Objeví se stručný popis toho, kam přesně máte jít a co tam máte udělat.

6. Přepínání zbraní a plasmidů je zpočátku otázkou jednoho ťuknutí na RB a LB. Když zbraní a plasmidů přibude, neobejdete se bez rychlého menu. K tomu se dostanete přidržením RB pro zbraně a LB pro plasmidy.

7. Rozdávejte headshoty. Rány do hlavy jsou zpočátku instant-killy a i v pozdějších fázích hry nadělají solidní škody. Kombinace antipersonnnel ammo a headshot je ultimátní. Pokud máte rádi pistoli a míříte přesně, je to hračka přesně pro vás.

8. Problém s elektrickými pastmi? Optimální řešení je telekineze s jejíž pomocí můžete šipky nejen odstranit z cesty, ale dokonce nastřelit tam, kam se vám to hodí.

9. Pokud vás štve neustálé teleportování Houdini Splicerů, zkuste plasmid Winter's Blast. Zmražení v bloku ledu vám už nikam neutečou.

10. Zatímco Little Sisters je v každém levelu omezené množství, Big Daddy se respawnuje do nekonečna. Toho můžete využít například pokud vám chybí Research body. Můžete se vrátit do prvních levelů, i tam potkáte velké taťky, kteří smutně bloumají nekonečnými chodbami ve snaze najít své malé sestřičky.

Co jste možná nevěděli:
- Hra má dva konce. Jak se ke kterému dostanete si jistě dokážete odvodit sami.
- Cena plasmidů a toniců v Gatherer Garden se v průběhu hry snižuje.
- Pokud necháte hru několik minut v menu, uvidíte velice povedený úvodní filmeček.
- Když zmrazíte kamery a střelecké věžičky, lépe se vám budou hackovat.
- Na rozdíl od nepřátel vás při použití tonicu Natural Camouflage bezpečností roboti neuvidí ani když do vás narazí. Velmi praktické při alarmech.

Druhý díl návodu vyjde zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy