Avast chystá antivir pro iPhone, chce být sexy

Jiří Hovorka Jiří Hovorka, Forbes
5. 10. 2012 16:15
Jde o součást širšího plánu, jehož cílem je firmu dostat na newyorskou burzu
Anthony Fletch from Paris poses with his iPhone 5 after being the first customer at an Apple store in Paris September 21, 2012. Apple Inc's iPhone 5 hit stores around the globe on Friday, with fans snapping up the device that is expected to fuel a huge holiday quarter for the consumer giant. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE - Tags: BUSINESS TELECOMS) Published: Zář. 21, 2012, 9:34 dop.
Anthony Fletch from Paris poses with his iPhone 5 after being the first customer at an Apple store in Paris September 21, 2012. Apple Inc's iPhone 5 hit stores around the globe on Friday, with fans snapping up the device that is expected to fuel a huge holiday quarter for the consumer giant. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE - Tags: BUSINESS TELECOMS) Published: Zář. 21, 2012, 9:34 dop. | Foto: Reuters

Praha - Česká firma Avast, která patří mezi největší výrobce antivirů na světě, připravuje novinku - aplikaci pro iPhony a iPady.

Jde o součást širšího plánu, který zakladatelé firmy Eduard Kučera a Pavel Baudiš popisují v rozhovoru pro nové číslo Forbesu. Jeho cílem je firmu "naleštit" a učinit více "sexy" pro globální investory, aby se Avast mohl v dohledné době vrátit na newyorskou burzu Nasdaq.

"Jsou cesty, jak se udělat pro investory atraktivnější. I u nich funguje něco jako módní trendy, takové ty 'buzzwords'. Nedávno to bylo třeba 'social' nebo 'BRIC', teď frčí ale spíš 'cloud' nebo 'iOS'," říká v rozhovoru Eduard Kučera. iOS je operační systém firmy Apple a právě na něj se vývojáři Avast nyní zaměřují.

Nasdaq zatím nevyšel

Avast je nejrozšířenějším antivirovým softwarem na světě, v současnosti ho používá 160 milionů lidí.

Díky tomu se z Kučery a Baudiše stali miliardáři - čtvrtinu firmy prodali v posledních dvou letech americkému fondu Summit za 125 milionů dolarů. Letos se pokoušeli prodat část akcií na americké burze Nasdaq, ale akci na poslední chvíli zrušili kvůli slabé poptávce.

"Zadrhlo se to na tom, že podmínky na trhu nebyly zrovna optimální. Zase to někdy zkusíme, až bude lepší situace a až budeme vypadat pro potenciální investory zajímavěji," řekl Forbesu Pavel Baudiš.

Čistá půlmiliarda za rok

Kromě antivirů pro výrobky Apple se Avast soustředí také na software pro mobily fungující na platformě Android a v budoucnu se chystá expandovat ještě dalším směrem.

Již nyní od Googlu inkasuje stovky milionů za propagaci vyhledávače Chrome a do budoucna Kučera a Baudiš chtějí svou početnou komunitu uživatelů využít k tomu, že z firmy udělají distribuční kanál i pro jiné produkty.

Avast loni utržil v přepočtu 1,6 miliardy korun, z toho půl miliardy byl čistý zisk. Kučera a Baudiš dohromady dál drží 67 procenta společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy