Nejzajímavější nový mobil. Asus překvapil, nabízí design iPhonu a výkon Samsungu

Otakar Schön
28. 2. 2018 11:05
Nová řada telefonů Zenfone 5 přinesla opravdové překvapení, přestože na první pohled jde o kopii iPhonu X.
Video: iPhone X za třetinovou cenu? Asus Zenfone 5Z pohledem našeho redaktora | Video: Otakar Schön

Barcelona - V Barceloně sněžilo a Asus představil nejzajímavější telefony na tamním veletrhu MWC. Obě nepravděpodobná tvrzení odpovídají realitě.

Nová řada telefonů Zenfone 5 přinesla opravdové překvapení. Informace o "kopii" iPhonu X se objevily už dříve, ale kombinace slušného designu, špičkového výkonu a ceny kolem 12 tisíc korun je působivá.

Asus se při představení nových telefonů nebál srovnání s "ovocným telefonem X" - má totiž o několik procent lepší poměr displeje vůči celkové velikosti telefonu a lepší zvuk integrovaného reproduktoru.

Podobně jako Apple ale lákavé telefony nabídne se zpožděním. Nejprve se v březnu začne prodávat odlehčený Zenfone 5 lite, v dubnu Zenfone 5 a až v červnu přijde vrcholný model. To je skoro čtvrt roku čekání.

Zájemci ale nejspíše čekat zvládnou. I když Samsung nakonec výrazně nezvýšil cenu Galaxy S9, dvacet a více tisíc korun za telefon je pro většinu zákazníků příliš. Mobily s cenou mezi deseti a dvanácti tisíci jsou naopak populární, jak ukázal Honor 8 a 9 nebo OnePlus.

Dvacetimegapixelový snímač má zajistit detailní autoportréty. Sekundární snímač má širokoúhlý objektiv se zorným polem 120°.
Dvacetimegapixelový snímač má zajistit detailní autoportréty. Sekundární snímač má širokoúhlý objektiv se zorným polem 120°. | Foto: Otakar Schön

Zenfone 5Z do této cenové kategorie vnese sofistikovanější design a podle prvních ukazatelů i solidní fotoaparát, byť ne úplně na úrovni Pixelu 2, Galaxy S9 nebo iPhonu X.

Dvojjediný Zenfone 5

Asus nejprve představil Zenfone 5 lite, ale ten si můžeme schovat nakonec. Hrdinou barcelonského MWC se stal Zenfone 5 a jeho výkonnější dvojče Zenfone 5Z, který má identický design.

Na první pohled jsou Zenfony 5/Z kopií iPhonu X, o tom nemá smysl se dohadovat. Telefon má výřez v horní části displeje, velmi malé rámečky po stranách, jen spodní část obrazovky se liší, Asus má dole "bradu".

Asus Zenfone 5 Lite
Asus Zenfone 5 Lite | Foto: Otakar Schön

Samotný displej s úhlopříčkou 6,2" má netradiční poměr stran 19:9. Rozdíl proti moderním obrazovkám s poměrem stran 18:9 je právě ve výřezu v displeji. Asus totiž při sledování videa nebo prohlížení fotografií výřez schová tím, že obsah ukazuje pouze na části displeje bez "záseku", který zmizí na černém pozadí těla přístroje.

Proti Galaxy S9 nebo iPhonu X je obrazovka o trochu horší - má jen FullHD+ rozlišení a jde o LCD panel, nikoliv o AMOLED. Vystavené kusy ale měly výrazné syté barvy a obrazovky působily jasným dojmem - nejlepším, jaký jsme v Barceloně v záplavě kopií iPhonu X viděli.

I zadní strana Zenfonu 5/Z má jablečnou příchuť. Skleněnému povrchu dominuje vertikálně orientovaný duální fotoaparát, který vystupuje z povrchu telefonu, stejně jako u iPhonu X. I na zádech je jedna odlišnost - Asus nezapomněl na čtečku otisků prstů, která mimo jiné slouží i pro "stažení" notifikační lišty stejně, jako to uměl Honor 8.

Prezentace nového telefonu Asus Zenfone 5
Prezentace nového telefonu Asus Zenfone 5 | Foto: Otakar Schön

Fotoaparát má být další chloubou Asusu. Sliby u loňské řady Zenfone 4 firma nenaplnila, nyní to vypadá podle testovacích snímků pořízených přímo na starém barcelonském výstavišti slibněji. Duální fotoaparát má hlavní snímač s velkými snímacími body a slušnou světelností f/1.8 a optickou stabilizací obrazu.

Na zadní i přední straně umí snímat v portrétním režimu a náš krátký pokus dopadl překvapivě dobře. Fotografování má usnadnit propracovaná aplikace se zapojením umělé inteligence, která se učí podle uživatelských preferencí a nabízí automatické úpravy pořízených snímků. 

Stejně jako Apple a Samsung i Asus nabídne "zenimoji", animované postavičky, které reagují na mimiku uživatele snímanou předním fotoaparátem. Zdá se, že většina výrobců telefonů s Androidem musí marketingově úspěšné výstřelky Applu kopírovat, bez ohledu na to, jak infantilně to působí.

Asus Zenfone 5 Lite
Asus Zenfone 5 Lite | Foto: Otakar Schön

Jako operační systém slouží už nový Android 8, který kromě plynulejšího běhu slibuje také snadnější aktualizace na nové verze. Asus ostatně patří k výrobcům, kteří pro své telefony poskytují nadstandardní softwarovou podporu. Například pro Zenfone 4 vydal Asus aktualizaci na Android 8 už v prosinci.

Vnitřní výbava Zenfonu 5 stojí na procesoru Snapdragon 636, který doplňuje až 6 GB operační paměti. Při krátkém vyzkoušení mobilu působil Zenfone 5 svižně. Asus uvádí, že za rychlejším spouštěním aplikací a vykreslováním grafiky stojí nejen nová čipová sada a kapacita RAM, ale také umělá inteligence v telefonu.

Model Zenfone 5Z zatím nebylo možné vyzkoušet, inženýři mají na jeho dokončení ještě několik týdnů a vzorky nebyly k dispozici. Snapdragon 845 je ale výrazně výkonnější než předchozí čipy Qualcommu a ve spojení s 8 GB operační paměti to bude monstrum. I základní verze se 4 GB operační paměti by měla být svižná, Xperia XZ2 se stejným čipem a kapacitou RAM působila výborně.

Úsporný procesor by měl vyvážit konzervativní kapacitu baterie - ta dosahuje 3300 mAh. Akumulátor bude v dobré kondici udržovat umělá inteligence - ta při nočním nabíjení zastaví dobíjení při dosažení 80 procent kapacity, aby posledních dvacet procent doplnila těsně předtím, než uživatel obvykle vstává.

Nadstandardní má být i zvuk telefonů Zenfone 5 a 5Z, a to jak z integrovaného reproduktoru, tak ze sluchátek připojených přes klasický audio konektor. Telefon podporuje Hi-Res Audio a technologii prostorového zvuku DTS Headphone:X. I v balení levnějšího Zenfonu 5 pak budou in-ear sluchátka s certifikací Hi-Res Audio.

Zenfone bez záseku v displeji

Zenfone 5 Lite nemá tak tenké rámečky jako dražší sourozenci, přesto nabídne moderní protažený displej s poměrem stran 18:9 a nebude šetřit na rozlišení, spekulace o HD verzi obrazovky se nepotvrdily, a i Lite bude mít rozlišení FullHD+.

Ani s výkonem to nebude tak zlé, i když telefon má o trochu slabší procesor než Zenfone 5; Snapdragon 630, který už obsahuje vyhrazenou výpočetní jednotku pro zpracování fotografií.

K dispozici by měly být dokonce 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Ve výbavě nechybí ani NFC potřebné pro využití bezkontaktních plateb Google Play (dříve Android Pay).

Hlavním lákadlem telefonu je duální fotoaparát na obou stráních telefonu. Nejvyšší rozlišení snímače má přední kamerka. Dvacetimegapixelový snímač má zajistit detailní autoportréty. Sekundární snímač má širokoúhlý objektiv se zorným polem 120°.

Na zadní straně je 16Mpx hlavní fotoaparát a stejný širokoúhlý objektiv jako vpředu. Objektivům chybí optická stabilizace obrazu, kterou mají obě dražší verze, horší je i světelnost objektivů, ale to je pochopitelné, když má být Zenfone 5 Lite levný.

Bohužel Asus neprozradil, jak levný bude, proto je těžké Zenfone 5 Lite předběžně hodnotit v důležitém parametru cena výkon - může to být hit i propadák.

Více novinek z veletrhu v Barceloně najdete na sesterském webu Tech.iHNed.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy