Apple zpomalil růst, Cook vaří na léto

Patrick Zandl
24. 4. 2013 19:30
Akcionáře i fanoušky vzrušuje otázka, co udělá se 145 miliardami dolarů na účtu
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Analýza Insideru - Apple publikoval své výsledky a akcionáře i fanoušky stále vzrušuje otázka, co udělá se 145 miliardami dolarů na účtu. Jenže to není jediné téma ke vzrušení: zpomalil se růst a podle šéfa Applu Tima Cooka přijde bouřlivější doba až s novými produkty chystanými na letošní léto.

Hned na počátek tradiční upozornění. Fiskální rok Applu se nekryje s rokem kalendářním, a tak právě publikované výsledky jsou označované jako 2Q/2013, ve skutečnosti jde ale o první čtvrtletí kalendářního roku, tedy o tu část roku, kdy se pravidelně projevuje povánoční letargie. Rekordy padají vždy na Vánoce.

A stejně tomu bylo i v tomto případě. Apple utržil 43,6 miliardy dolarů, z čehož zisk činil 9,5 miliardy. V meziročních tržbách tedy rostl, za stejné období loňského roku utržil 39,1 miliardy, ale zase mu poklesl zisk, a to o více jak dvě miliardy dolarů. To se zdá být špatná zpráva, ve skutečnosti to není tak dramatické. Pokles marží se u Applu dlouhodobě očekával a přichází dokonce významně pomaleji, než bylo odhadováno, navíc část marží si zlikvidoval Apple vědomě sám představením iPadu Mini, který se stal oblíbenou alternativou k velkému iPadu. Do třetice za snížení marže může i zvýšení nákladů na vývoj.

A právě náklady na vývoj jsou u Applu dlouhodobě pod palbou kritiky investorů. Apple na R&D - tedy výzkum a vývoj - dlouhodobě vynakládá podstatně méně než třeba Google a Microsoft...

Přečtěte si celou analýzu Patricka Zandla v placeném deníku Insider: Investuje Apple dostatečně do dlouhodobé budoucnosti? A co udělá se zbývajícími 45 miliardami?

 

Právě se děje

Další zprávy