Apple vydá levnější verzi iPhonu 4

Jan Kovalík
24. 8. 2011 15:40
S iPhonem 5 chystá firma vydat i levnější verzi iPhonu 4 a vkročit na trhy se středně drahými telefony
Foto: Shutterstock

Blíží se září a fanoušci firmy Apple se již připravují na povinnou investici do nové verze iPhonu s pořadovým číslem 5. Firma oficiální datum vydání nového přístoje tradičně tají, z uniklých informací se zatím jeví jako nejpravděpodobněší sedmého září.

Podle dvou nezávislých zdrojů agentury Reuters bude iPhone 5 vybaven větším dotykovým displejem, lepší anténou a 8 megapixelovým fotoaparátem. Spekuluje se též o duálním telefonním čipu, který si rozumí s GSM i CDMA sítěmi. Tuto výhodu ale čeští uživatelé jen těžko ocení.

Vedle nového iPhonu 5, jehož cena bude srovnatelná s cenou předchozí verze, chystá Apple v září vytěžit asijské trhy, hlavně ten čínský. Trhům s menší kupní silou dodnes svými levnými přístroji dominuje finská Nokia, to se ovšem Apple chystá změnit.

Na řadě je Čína

Zákazníci s menším příjmem se proto v září dočkají levnější verze iPhonu 4, který bude disponovat jen 8 GB peměti (dnes se iPhone 4 prodává ve 16 a 32 GB verzi). Tímto krokem chce Apple získat velký trh uživatelů středně drahých telefonů. Podle Guardianu již firma oficiálně jedná s čínskými operátory China Mobile a China Telecom Corp.

Je pravděpodobné, že levnější verze iPhonu bude mít negativní vliv na prodeje nového modelu a také podíl zisku pro Apple z každého prodaného kusu bude neporovnatelně menší. Vzhledme k pozici, kterou si firma vybudovala v segmentu luxusních smartphonů na západních trzích, je ale přesun pozornosti na slabší, ale obrovské trhy logickým rozhodnutím.

iPhone pro masy

Kolik bude levná verze iPhonou stát zatím není známo. Zákazníci, kteří uvažují o dostupném chytrém telefonu většinou hodlají utratit něco kolem tří až čtyř tisíc korun. "Myslím, že stlačit cenu iPhonu 4 s 8 GB paměti pod 200 dolarů (3500 Kč) bude pro Apple dosti těžké. Pro rozvíjející se trhy bude firma stejně potřebovat zcela nový, méně vybavený a snáze vyrobitelný telefon," řekl Guardianu Bonnie Chang, analytik Yuanta Securities.

Ať již s novým nebo jen se zlevněným iPhonem pro rozvíjející se trhy Apple míří na území Nokie, která tak bude inkasovat další těžkou ránu na nové "frontové lini" mobilní války. Smartphone s mobilními Windows chystá firma vydat až koncem letošního roku. Prosadit se s ním však bude těžké. Mimo agresivní expanzi Applu na slabší trhy jí v tom bude bránit 550 tisíc Androidů, nově aktivovaných každý den.

 

Právě se děje

Další zprávy