Apple testuje větší obrazovky pro telefony a tablety

ČTK ČTK
22. 7. 2013 11:22
Informoval o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na dodavatele podniku
Foto: Reuters

New York - Americký technologický gigant Apple testuje větší obrazovky pro své populární mobilní telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Informoval o tom na svých internetových stránkách list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na dodavatele podniku. V současnosti mají iPhony menší displeje než mnohé konkurenční přístroje, upozorňuje agentura DPA.

Apple podle listu v uplynulých měsících požádal dodavatele o prototypy displejů pro telefony s úhlopříčkou přes čtyři palce (zhruba deset centimetrů) a návrhy obrazovek pro tablety s úhlopříčkou téměř 13 palců (33 centimetrů). Současná verze telefonu iPhone 5 má čtyřpalcovou úhlopříčku, u základní verze tabletu iPad činí úhlopříčka 9,7 palce, upozorňuje WSJ.

Apple podle agentury DPA dosud vysvětloval, že důvodem menších úhlopříček u jeho telefonů je umožnit ovládání přístroje jednou rukou. Upozorňoval rovněž, že použití obrazovek s větší úhlopříčkou by znamenalo učinit kompromisy ohledně kvality.

Zatím není jasné, zda se přístroje společnosti Apple s větší obrazovkou dostanou do prodeje. Apple je totiž známý tím, že testuje různé varianty, které se nakonec na trhu neobjeví, píše DPA. Mluvčí Applu se k informacím listu WSJ odmítl vyjádřit.

Apple je stále jedničkou na trhu s počítačovými tablety, v prodeji chytrých telefonů však firmu předstihl jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Firma nabízí telefony s řadou různých velikostí obrazovky, aby oslovil co nejširší okruh spotřebitelů.

Podle výzkumné společnosti IDC měl Samsung na trhu s chytrými telefony v prvním čtvrtletí téměř třetinový podíl, zatímco podíl Applu činí necelých 18 procent. Na trhu s tablety si Apple udržel vedoucí pozici, jeho podíl však klesl na zhruba 40 procent z více než 58 procent před rokem.

"V delším horizontu uvidíme dotekové obrazovky všech rozměrů," uvedla analytička IDC Helen Chiangová. "Klíčové je snížit náklady a vytvořit přitažlivé aplikace pro zařízení s velkými obrazovkami," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy