Apple přestěhoval města, z letiště udělal horskou dráhu

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 9. 2012 15:00
Mapy v novém iPhone 5 mění realitu, absurdních příkladů přibývá
Letiště v litevském Vilniusu vypadá v podání Applu spíše jako horská dráha
Letiště v litevském Vilniusu vypadá v podání Applu spíše jako horská dráha | Foto: Delfi.lt

Praha - Snaha americké společnosti Apple zbavit se na svém novém smartphonu Googlu a nahradit jeho funkce vlastními dopadá zatím rozpačitě. Posměch sklízí především za trojrozměrné mapy, které v iPhone 5 nápadně mění realitu.

Pobřežní města se přemístila do vnitrozemí, z farmy u Dublinu se stalo letiště, z britského muzea nábytku řeka a z vlakového nádraží v Helsinkách park. Dálnice uprostřed krajiny končí, vodní toky dostávají nový tvar.

Letiště v litevském Vilniusu (na horní fotografii) vypadá v podání Applu spíše jako horská dráha. A některé památky, například Opera v Sydney, se na mapě nacházejí hned dvakrát. Jednak jako fotografie (na svém skutečném místě) a jednak ve formě popisky - na opačném konci obrazovky.

Lokalitu změnil i Apple Store

Jak připomíná agentura AFP, Apple rovněž ve virtuálním světě zvládl vyřešit diplomatický spor mezi Čínou a Japonskem. Když se totiž uživatel rozhodne vyhledat Tokiem spravované ostrovy Senkaku, o jejichž kontrolu usiluje i Čína, objeví se mu dvě spolu sousedící souostroví. Pro každou zemi jedno.

Další chyba? Na mapě australského města Sydney se Applu nepodařilo ani pořádně umístit svoji vlastní prodejnu. Ta se v podání aplikace nachází na opačné straně ulice.

V Melbourne pak služba zobrazuje železniční stanici, která je už 31 let uzavřená. Další uživatel upozorňuje, že poté, co si pořídil iPhone s novou mapou, vyrostla "přes noc" na konci jeho ulice nová restaurace. Bohužel pouze v digitálním světě.

Náhrada za Google

Například na serveru Fairfax kritici dále softwaru vyčítají, že je pomalý, vyhledávání je omezenější než u Googlu, navigace nefunguje nebo že mapy nabízejí omezené dopravní informace.

Nová aplikace nahrazuje doposud využívanou službu Google Maps a je součástí operačního systému iOS 6. Tuto verzi uvedl Apple spolu s chytrým telefonem iPhone 5, který se začal v USA a na několika dalších vybraných trzích prodávat 21. září. Ve většině Evropy či na Novém Zélandu se smartphone dostane na pulty tento pátek.

Zástupci Applu na adresu chyb sdělili, že se mapy stále ještě nacházejí ve svých začátcích a že vývojáři aplikaci postupně zdokonalují. Podle kartografa Mika Dobsona je software kvalitní a za problémy může v první řadě nedostatek dat a osob, které by je, tak jako pro Google, sbíraly.

Prohlédněte si některé chyby ve fotogalerii


 

Právě se děje

Další zprávy