Apple představil nový iPhone 5, je tenčí a má větší displej

ČTK ČTK
12. 9. 2012 20:40
V Česku by se novinka měla začít prodávat 28. září
Phil Schiller, šéf marketingu Applu, při prezentaci iPhonu 5 v San Franciscu.
Phil Schiller, šéf marketingu Applu, při prezentaci iPhonu 5 v San Franciscu. | Foto: Reuters

San Francisco/Praha - Společnost Apple ve středu v San Francisku podle očekávání představila nový model svého chytrého mobilního telefonu. Nese označení iPhone 5, má větší displej a je zároveň tenčí i lehčí než předchozí verze iPhone 4S. Firma se novinkou bude snažit čelit stále větší konkurenci chytrých mobilů s operačním systémem Android a jejich dominantnímu výrobci, kterým je jihokorejský Samsung.

V Česku by se novinka měla začít prodávat 28. září, ve Spojených státech a několika dalších zemích o týden dříve. Ceny jednotlivých verzí, tedy s pamětí 16 GB, 32 GB a 64 GB, zůstávají stejné. V Česku tedy kolem 15.000 korun za základní model. "Na základě našich zkušeností s předchozími produkty společnosti Apple očekáváme i u nového iPhone velký zájem ze strany našich zákazníků," uvedl Michal Navrátil ze společnosti Electro World.

Nový iPhone je podle viceprezidenta Applu pro marketing Phila Schillera vyroben ze skla a hliníku. Jeho displej má úhlopříčku čtyři palce oproti 3,5 palce u předchozího modelu. Je také o 18 procent tenčí s tloušťkou 7,6 milimetru a o pětinu lehčí. Zároveň jde o první iPhone s podporou rychlých mobilních datových sítí čtvrté generace využívajících technologie LTE.

Nový displej má poměr stran 16x9, a to 1136 na 640 pixelů oproti 960 na 640 u iPhonu 4S. Podle Schilera také nabídne jasnější barvy. Díky vyššímu displeji se na obrazovku nového iPhonu vejde o jednu řadu aplikací více. Novinka by také měla být výkonnější díky novému chipu A6. Po letech se pak mění konektor iPhonu pro nabíjení a datové přenosy, když je výrazně menší.

Foto: HDBACKGROUND.COM

Rozlišení fotoaparátu naopak zůstává stejné na osmi megapixelech. Nová je ale konstrukce objektivu, díky níž by telefon měl mnohem lépe fotit za zhoršených světelných podmínek. Vylepšení doznala i přední kamera telefonu využívaná při videohovorech. Lepší by podle Applu měla být i kvalita zvuku při telefonátech.

Spolu s novým modelem iPhonu firma uvádí i šestou verzi svého mobilního operačního systému iOS. Rozloučí se v ní mimo jiné s mapovou aplikací od společnosti Google, kterou nahradí vlastními trojrozměrnými mapami.

iPhone se na trhu objevil v roce 2007. Záhy se stal "zlatým standardem" pro chytré mobilní telefony, jeho konkurentů však stále přibývá. V poslední době ale na trhu výrazně posilují telefony s operačním systémem Android, které iPhony v některých ohledech překonávají. Společnosti Microsoft se zejména ve spolupráci s finskou Nokií zároveň snaží prosadit chytré mobilní telefonní systémy se svým operačním systémem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy