Apple hlásí: Samsung nekopíruje!

tl
23. 7. 2012 5:27
Trapná prohra pro Apple. Musí půl roku psát o tom, že ho Samsung nekopíruje
Další šťastný majitel nového tabletu. Poznáte rozdíl mezi iPadem 2 a novým iPadem?
Další šťastný majitel nového tabletu. Poznáte rozdíl mezi iPadem 2 a novým iPadem? | Foto: Reuters

Britský soud nařídil minulý týden společnosti Apple, aby zveřejnila inzertní materiál, ve kterém bude uvádět, že jihokorejský Samsung od ní neokopíroval design jejího tabletu iPad. Tomuto nařízení předcházel spor vyhraný Samsungem s tím, že jako ty od Applu, a tudíž jeho práva na design neporušuje.

Apple se musí omlouvat půl roku

Podle soudce Colina Birsse musí Apple v britských novinách a na svých webových stránkách zveřejnit zprávu, ve které uvede, že tablety od Samsungu nejsou okopírované podle iPadu. Tato zpráva musí na webu amerického Applu zůstat nejméně šest měsíců.

Apple se Samsungem vedou tpodobné právní spory v mnoha zemích. Jejich hádky přerůstají až v takzvanou „patentovou válku", ve které se navzájem obviňují z porušování svých patentů. Obě firmy patří v současnosti mezi nejvýznamnější výrobce mobilů a tabletů. Společně ovládají více než polovinu celého trhu se smartphony a jsou proto také velkými rivaly.

V těchto sporech častěji vyhrává Apple a připravuje tak Samsung o vysoké potenciální zisky. Už několikrát se Applu totiž podařilo prosadit na některých trzích zákaz prodeje vybraných výrobků od Samsungu, a připravit tak jihokorejskou firmu o peníze. 

 

Právě se děje

Další zprávy