Aplikace týdne: výběr nejlepších podle NY Times

Adam Fiala
27. 10. 2011 10:21
Reprezentativní výběr aplikací pro chytré telefony s OS Android. Už máte Google Sky Map nebo Quickoffice Mobile Suite
Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Android 4.0 Ice Cream Sandwich | Foto: Google

Když vyhledáváte nějakou vhodnou aplikaci pro svůj iPhone, zamíříte na AppStore. Na druhé straně majitel přístroje s OS Android, má ztíženou situaci. Celkově je aplikací méně, ale Android Market nenabízí přehledný výběr, ani kategorie, které by dopředu a jednoznačně posunuly ty zásadní, oblíbené nebo nejnovější. Redaktor New York Times Bob Tedeschi přinesl reprezentativní vzorek aplikací, které stojí za to aspoň vyzkoušet, když si chytrý mobil s Androidem pořídíte. A začíná s Googlem.

Spousta aplikací od Googlu

Společnost Google jakožto vývojářský tým Androidu si dává záležet, aby jejich klasické aplikace sedly i na přenosná zařízení. Navíc bývají zadarmo. Google Search se svou funkcí hlasového vyhledávání ušetří dost času. Peníze zase ušetří Google Maps, které snadno nahradí navigaci, za kterou se většinou platí paušální poplatky. V obchodě se může hodit Google Shopper. Stačí vyfotit produkt, zadat jeho jméno nebo nasnímat čárový kód a aplikace vyhledá stejné zboží na internetu. Vypíše konkurenční ceny a uživatel ví, jestli se vyplatí kupovat. Romantické povahy, které v noci pozorují oblohu, využijí Google Sky Map. Po vyfocení nebeské struktury zvládne aplikace popsat viděná souhvězdí a další vesmírné jevy.

Hudba, foto i kondice

Hudební aplikace s dobrým nápadem se vždy hodí. Trpí-li člověk, když slyší píseň, ale není schopen určit její jméno ani interprety, vyplatí se Soundhound. Tahle šikovná věcička identifikuje skoro jakoukoli píseň, bezplatná verze vám ovšem povolí jen pět pomocných rad za měsíc. Pětidolarový příplatek však limit odstraní. Slacker pak funguje jako rozhlasová služba s širokou hudební knihovnou, ze které můžete skladby dokonce stahovat pro svůj mobil. Pozornost je třeba věnovat měsíčním poplatkům. Cardiotrainer je sice primárně zaměřen na fyzičku svého uživatele, sleduje režim cvičení a spalování kalorií, ale upraví i hudební doprovod.

Poměrně zábavná aplikace pro chuťové gurmány, kteří se ale nemohou rozhodnout, do jaké restaurace zajít, představuje Urbanspoon. Kromě náhodného výběru je možné určit cenovou kategorii nebo typ jídla a dostanete i mapu nebo kontaktní informace. Za menší poplatek nabízí Quickoffice Mobile Suite možnost jak číst, tak upravovat dokumenty z Wordu, Excelu nebo Powerpointu. Pár jednoduchých fotografických úprav a filtrů zprostředkuje FxCamera.

 

Právě se děje

Další zprávy