Aplikace týdne: umění i hry pro nový iPad

Adam Fiala
22. 3. 2012 7:23
Už tento pátek by měl být nový iPad k dostání v českých obchodech. Které aplikace na něm doceníte?
Umění západního světa v 50 tisících exemplářích v aplikaci pro přenosné přístroje.
Umění západního světa v 50 tisících exemplářích v aplikaci pro přenosné přístroje. | Foto: Aktuálně.cz

Nový iPad letí. Apple prodal tři miliony kusů nového tabletu jen o víkendu a lidé dál stojí ve frontách nebo čekají, až bude jejich internetová objednávka expedována. Týden po uvedení třetího iPadu v Americe a dalších devíti zemích zavítá do dalších regionů, mezi nimi je i Česká republika a Slovensko.

Každý už slyšel, že iPad disponuje Retina displejem a rozlišením 2048 x 1536 pixelů. Aplikace se zatím musí přizpůsobit možnostem nového iPadu. Některé graficky působivé tituly však přinesou okamžitý zážitek bez aktualizace, některé už upgrade stihli.

Prohlídka zásadních uměleckých počinů v novém iPadu

Patří mezi ně řada herních mobilních aplikací jako Mass Effect Infiltrator. Začněme však něčím klidnějším, co připomene návštěvu muzea - pětidolarová aplikace Art Authority. Tisícovka nejvýznamnějších umělců západního světa všech dob představuje kolem padesáti tisíc svých výtvorů, mezi něž patří jak výtvarná díla, tak artefakty z oblasti sochařství. Listovat se dá libovolně podle autora či podle uměleckého směru. Aplikace slibuje detailní a věrné zobrazení výtvorů. Není nad to vidět Dívku s perlou či Poslední večeři na vlastní oči, ale kvalitní displej iPadu zprostředkuje aspoň krásu samotného díla. Aplikace vám navíc poradí, kde dotyčné dílo v současnosti visí.

Fotbal i hororový boj v herních aplikacích

Velký úspěch u hráčů konzolových přístrojů i klasických počítačů měla atmosférická sci-fi Dead Space. Její desetidolarová verze pro iPad funguje s tak kvalitní grafikou, že by s ní hráči u nového iPadu neměli mít vážnější problémy. Spousta hororu i akce hráče ze svých spárů nepustí.

Kvalitní displej se hodí i u her, kde jsou podstatné drobné objekty. Kdo by měl v plánu zahrát si fotbal a venku se mu nechce, FIFA 12 pro iPad bude na displeji s více než třemi miliony pixelů vypadat přehledně a ostře. Nemluvě o tom, že až se obě aplikace dočkají upgradu pro specifické potřeby třetího iPadu, budou se na něm vyjímat o to víc.

 

Právě se děje

Další zprávy