Angry Birds sdílí informace o poloze uživatelů

Adam Pešek
18. 11. 2011 3:54
Angry Birds znají polohu svých uživatelů a podobně na tom jsou i další aplikace. A byť to většině uživatelů vadí, licenční podmínky téměř nikdo nečte
Foto: Aktuálně.cz, Rovio.cz

Oblíbená mobilní hra Angry Birds zná polohu jednotlivých uživatelů a podobně je na tom i řada dalších aplikací, ať už pro operační systém Android, iOS nebo Windows Phone. Situaci, kdy majitelé smartphonů ledabyle nakládají se svými osobními údaji, ve své zprávě popsala společnost AdaptiveMobile, jež se zabývá právě mobilní bezpečností.

Více než dvě třetiny uživatelů přitom takové narušení soukromí považuje za nepřijatelné, přesto si jen málokdo opravdu přečte podmínky užívání, v nichž jsou informace o přístupu k citlivým datům zahrnuty.

„Stahujeme více aplikací než kdy předtím, ale lidé si neuvědomují, že s jejich polohou a dalšími informacemi lze dále pracovat," dodává zástupce jedné z divizí společnosti Ciaran Bradley. Údaje zpravidla dále putují k samotným vývojářům, kde zpravidla slouží ke statistickým účelům, nebo k inzerentům, kde se na jejich základě vybírá nebo rovnou tvoří co nejvhodnější reklama.

Jako nejvíce lhostejní ze zprávy vyšli uživatelé telefonů iPhone. Ohrožení soukromí si neuvědomuje celých pětašedesát procent z nich. Opačná situace pak je u majitelů smartphonů s Windows Phone, kde téměř třetina lidí odpověděla, že si aplikaci nestáhne, pokud má pochybnosti o její bezpečnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy