Android 4.0 zruší bariéru mezi mobily a tablety

Adam Pešek
26. 10. 2011 2:37
Google představil Android 4.0 a setřel rozdíly mezi systémem pro tablety a mobilní telefony. Vývojáři by měli mít snadnější práci s optimalizací, výrazně se změní i uživatelské prostředí
Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Android 4.0 Ice Cream Sandwich | Foto: Google

Google představil novou verzi operačního systému Android a odstranil s ní dosavadní bariéru mezi mobilními telefony a tablety. Systém s označením Ice Cream Sandwitch vývojářům usnadňuje vytváření a optimalizaci aplikací, nové vizuální prostředí Roboto zase přišlo s poměrně velkými změnami i pro běžného uživatele.

Android 4.0 jde ovládat kompletně přes dotykový displej a hardwarová tlačítka už nejsou vůbec třeba. V dolní části displeje se totiž nachází lišta s jejich softwarovou alternativou, která se při činnostech, jako je přehrávání videa, automaticky schovává. Kromě klasického odemykání obrazovky gestem či kódem nově svého majitele rozpoznává přední kamerka, novinkou je i přístup k notifikacím ze zamčeného přístroje.

Nabídka s přehledem aplikací je rozdělena na zástupce programů a na widgety, přičemž velikost widgetů lze přizpůsobovat aktuálním potřebám a přímo z nabídky jde mazat software pořízený v Android Marketu.

Ikonky v nabídce naposledy spuštěných aplikací nahradily náhledy aktuálních stavů obrazovek, správce kontaktů nabízí propojení se sociálními sítěmi a přímo v systému je integrována funkce převodu hlasu na text. Hudba, galerie, email a další služby dostaly nové aplikace a inovace se nevyhnuly ani Android Marketu. Systém pak také monitoruje data přenesená jednotlivými programy.

 

Právě se děje

Další zprávy