Americké úřady vyšetřují Apple kvůli nové službě Music

Michal Kopřiva
Aktualizováno 10. 6. 2015 15:48
Podle informací listu Financial Times regulátoři zjišťují, jestli Apple netlačit na vydavatele, aby přestali podporovat konkurenci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Den po představení přitáhla nová hudební služba Apple Music pozornost amerických vyšetřovatelů. Podle informací deníku Financial Times (FT) probíhá vyšetřování dohod mezi Applem a hudebními vydavateli.

Americké anitmonopolní úřady tak nyní prošetřují, jestli Apple tlačil na hudební vydavatelství, aby přestala podporovat služby, které nabízí hudbu zdarma a financují ji výnosem z reklamy. Takový model má například společnost Spotify, největší hudební knihovna a hlavní konkurent Apple Music, ale také server YouTube spadající do rodiny Googlu.

Právě konkurenti se totiž podle FT obávají, že by Apple mohl zneužít svou obrovskou tržní sílu při tlaku na vydavatele.

V dopise zveřejněném v úterý však největší americké vydavatelství Universal Music odmítlo, že by uzavíralo jakékoliv dohody s dalšími vydavateli s cílem omezit přístup k hudebním službám zdarma s reklamou.

Apple odmítl vyšetřování i zmíněný dopis jakkoliv komentovat.

Podobné vyšetřování už podle FT probíhá od dubna v Evropě, kdy podle nejmenovaných zdrojů listu začali evropští regulátoři oslovovat jednotlivá vydavatelství.

Pozici Applu v tomto případě oslabuje fakt, že podle vyšetřovatelů sehrál hlavní roli v kauze manipulování s cenami elektronických knih, kvůli čemuž musel zaplatit 400 milionů dolarů jako odškodné.

Apple Music je hudební streamová služba, která bude za měsíční předplatné deset dolarů nabízet neomezený přístup k hudbě. Firma ji plánuje spustit 30. června ve stovce zemí. Podobně funguje i Spotify, které však kromě toho nabízí i přístup zdarma s omezenými funkcemi, který navíc přehrává reklamy. Verzi s reklamami volí většina ze 75 milionů uživatelů. Předplatné firmě platí zhruba 20 milionů lidí. Apple místo toho vsází na to, že svým uživatelům nabídne službu na první tři měsíce zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy