Přestaň nás nahrávat, Alexo. Digitální asistentka od Amazonu sdílela soukromé hovory

on on
28. 5. 2018 15:35
Alexa v rozhovoru manželského páru slyšela pokyny "pošli zprávu", a tak odeslala rozhovor jednomu ze zaměstnanců manžela.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Seattle - Společnost Amazon se omluvila za sérii náhod, které vedly k neoprávněnému nahrávání soukromých hovorů prostřednictvím zařízení Echo přezdívaného Alexa podle jména umělé inteligence, kterou obsahuje. Firma také vysvětlila, jak mohla tato digitální asistentka nahrávat lidi bez jejich vědomí.

Rodina z amerického Portlandu měla chytré zařízení od Amazonu v celém domě. Používala jej na kontrolu topení, světel a alarmů. Danielle a její muž se chystali spát, když manželovi zazvonil telefon. "Odpojte Alexu, někdo vás hacknul," řekl mu jeho zaměstnanec na druhé straně telefonu. Rozhovor mezi manželi se totiž bez jejich vědomí odeslal cizímu člověku.

Reklama Amazonu na digitální asistentku Alexu:

Reklama Amazonu pro Super Bowl 2018 | Video: amazon

Danielle zařízení odpojila a kontaktovala Amazon, jehož technici potvrdili, že manželé mají pravdu. "Omluvili se asi patnáctkrát během půl hodiny a že opravdu oceňují, že jsme je na problém upozornili. Prý je to něco, co musí opravit," řekla Danielle televizi Kiro7, kterou pak dvojice kontaktovala.

"Cítila jsem se podvedeně. Naprosté narušení soukromí. Okamžitě jsem zařízení vypnula a už jej znovu nezapojím. Nemůžu tomu systému věřit," dodává Danielle.

"Alexa (Echo) se probudila kvůli slovu v konverzaci v pozadí, které znělo jako Alexa," vysvětlila mluvčí Amazonu Shelby Lichliterová. Poté během rozhovoru slyšela požadavek "pošli zprávu". Na to měla Alexa nahlas odpovědět "Komu?". Z rozhovoru manželů uslyšela jméno ze seznamu kontaktů. Alexa se prý poté nahlas zeptala, jestli je zadané jméno správné. Z rozhovoru zaslechla "v pořádku".

"Je velice nepravděpodobné, že k takové sérii náhod dojde. Nyní situaci řešíme, abychom podobnou událost udělali ještě méně pravděpodobnou," říká Lichliterová.

Agentura Bloomberg připomíná, že v USA používá nějaký typ chytrého asistenta alespoň jednou měsíčně na 60 milionů domácností. Zhruba dvě třetiny z nich mají právě systém Echo s Alexou od Amazonu.

Nyní firma pravděpodobně přistoupí k zavedení konkrétnějšího požadavku na odeslání zprávy. Podobně jako při nechtěném smíchu, s nímž měla problém nedávno. Alexa se začala smát, když zaslechla slova podobná příkazu "Alexo, směj se". Firma tak požadavek změnila na "Alexo, umíš se smát?".

Na internetu o nahrávání od domácích asistentů kolují vtipy. V tomto tweetu například jeho autor popisuje rozhovor mezi Alexou a jejím majitelem. "Alexo, ty mě špehuješ?" Alexa si odkašle a odpoví: "Jistěže ne."

Digitální asistentku nedávno představil i Google:

Google představil digitálního asistenta, který komunikuje jako člověk. Objedná vás třeba ke kadeřníkovi. | Video: Google Developers
 

Právě se děje

Další zprávy