ACTA míří k ledu, už i Česko pozastaví její ratifikaci

ČTK David Slížek, ČTK
6. 2. 2012 15:15
Podle premiéra Petra Nečase chce český kabinet dohodu ještě analyzovat
Foto: Jan Langer

Česká vláda pozastaví ratifikaci dohody proti padělatelství ACTA. Potvrdil to premiér Petr Nečas s tím, že kabinet chce dohodu ještě analyzovat.

Vláda podle premiéra nechce "v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím".

Kabinet proto bude věc analyzovat, vyžádá si také názory externích odborníků. "Opravdu se musíme podívat na to, co by to obnášelo v reálném životě," vysvětlil Nečas.

Kontroly laptopů? Prý nehrozí

Dohoda by měla v českém právu začít platit teprve poté, co ji ratifikuje parlament. Mnozí poslanci už dali najevo, že mají s dokumentem velké problémy.

Podle ministerstva průmyslu bude k přijetí smlouvy třeba i souhlas prezidenta. Bouřlivé jednání ve výborech a na plénu ACTA zřejmě čeká i v Evropském parlamentu.

"Chci zdůraznit, že nikdy ani omylem v ČR nehrozily nějaké kontroly laptopů na hranicích, monitorování uživatelů internetu, nějaké filtrace a podobně. To nehrozilo nikdy ani na okamžik," prohlásil dnes Nečas.

Proti mezinárodní dohodě se ve světě i v Česku vzedmula vlna odporu, její součástí jsou demonstrace či útoky hacktivistů na stránky parlamentu nebo webu ODS.

Už v pátek oznámilo zmrazení ratifikace ACTA také Polsko.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy