5 věcí, které "musíte" udělat, než začnete hrát

Petr Smrž
22. 6. 2007 0:00
Úvodní díl seriálu o hraní pokeru on-line.
Foto: Hratelně.cz

1. Musíte se detailně seznámit s pravidly pokeru.
Pravidla pokeru nejsou nijak složitá, existuje mnoho internetových stránek, kde jsou na pár řádcích velice dobře vysvětlena a to je opravdu dostačující (pravidla má na webu každá seriózní on-line herna). Ta ovšem nestačí pouze přečíst, potřebujete je opravdu dostat pod kůži, aby vás žádná herní situace nezaskočila.

Na internetu si můžete zahrát více druhů pokeru, ovšem v 90 procentech se jedná o poker zvaný TEXAS HOLD'EM, proto vám pro začátek stačí, když se seznámíte pouze s pravidly tohoto druhu. Ostatní varianty jako Omaha, Seven Card Stud, Five Card Draw atd. nejsou mezi internetovými hráči tolik oblíbené, ale pokud si je chcete zahrát, určitě najdete dostatek příležitostí k vyzkoušení i těch.

Důležitou součástí pravidel jsou také tzv. výherní kombinace. Ty určují sílu karet, které každý hráč má a tudíž rozhodují, kdo danou hru vyhraje. Nikoho asi nepřekvapí to, že pár králů je více než pár sedmiček. Je také vcelku jasné, že dva páry jsou méně než trojice karet. Avšak to, zda je více postupka nebo flush (pět karet jedné barvy) a nebo dokonce full house (trojice a dvojice), to dělá obvykle začátečníkům problémy. Proto nenechejte nic náhodě a bedlivě nastudujte pořadí výherních kombinací, které najdete zde.

2. Musíte ovládat pokerovou terminologii
Ačkoliv náhodou narazíte na pokerovou hernu, kde si můžete jako výchozí jazyk nastavit češtinu (většina heren používá výhradně angličtinu), tak vězte, že všechny základní termíny jsou stejně v angličtině. Fráze jako FOLD (skládám karty) nebo CHECK (zůstávám) se prostě nepřekládají. Berte to tak, že angličtina je úřední řečí pokeru. Pokud vás poker jako hra zaujme a budete se jí chtít věnovat častěji a třeba s dlouhodobějším ziskem, pak musíte naprosto bez jakéhokoli zaváhání vědět, co je to flop, turn, river, kicker, big (small) blind, atd. Pokud Vám v tuto chvíli tyto termíny nic neříkají, nezoufejte, právě pro vás jsme připravili tento podrobný slovníček pokerových pojmů. Pokud jste úplní začátečníci, tak k prvním pokerovým krůčkům musíte nutně znát, co znamená:
FOLD = složení karet
CHECK = zůstávám
CALL = dorovnat
RAISE

3. Musíte si založit účet u pokerové herny, např na EXPEKT.COM
Založení účtu u pokerové herny není složité, dalo by se to přirovnat k zakládání e-mailu u poskytovatele freemailů. Kromě obvykle požadovaných informací, jako je jméno, bydliště a platný e-mail také někteří poskytovatelé chtějí zaslat kopii občanského průkazu. Je to především proto, aby si byli jisti, že jste plnoletí (je samozřejmé, že poker o peníze mohou hrát pouze osoby starší 18ti let). Doporučujeme vám, aby jste při registraci zadávali pravé údaje, pokud to z nějakého důvodu neuděláte, může se vám klidně stát, že peníze z vašeho účtu nebudete moci nikdy vybrat.

4. Musíte si vložit peníze na Váš účet
Aby jste mohli začít hrát poker o opravdové peníze, musíte si je také na svůj účet vložit. Hrát na "dluh" opravdu nelze. Ačkoliv jednou možností, je systém tzv. freerollů turnajů, kde neplatíte žádné vstupní poplatky, ale vítězové si rozeberou jistý finanční obnos, který se jistě hodí do začátku kariéry každého pokerového hráče. Jinak máte několik možností, jak si peníze na účet vložit.

prostřednictvím kreditní karty - tento způsob patří mezi nejčastější a pokud zvolíte tuto možnost, máte peníze na svém účtě téměř okamžitě

prostřednictvím internetové peněženky - v podstatě všechny herny nabízejí možnost převést si peníze na jejich účet pomocí internetové peněženky, nejrozšířenější je asi Moneybookers.com. Je to velice elegantní způsob převodu a peníze máte i v tomto případě na svém kontě okamžitě.

bankovním převodem - pokud nevlastníte kreditní kartu a nebo nechcete z nějakého důvodu dávat k dispozici údaje o ní, můžete si peníze na svůj účet vložit klasickým bankovním převodem. Nevýhodou bankovního převodu je, že podstatně déle čekáte, než se peníze na vašem účtu v poker herně objeví. Internetové herny uvádějí jako nejpesimističtější dobu trvání převodu peněz 7 dnů. Ve většině případů se jedná o 2 až 4 dny.

převodem z Ebanky - tuto možnost nabízejí jen některé herny a je samozřejmostí, že jí můžete využít pouze v případě pokud máte u Ebanky otevřený účet. Jedná se o bankovní převod, u kterého nečekáte tak dlouho, než se převod peněz uskuteční. Peníze by se na vašem účtu v poker herně měli objevit do jedné hodiny.

5. Vyzkoušejte si hraní u tzv. PRACTICE TABLE
Practice table najdete ve všech pokerových hernách. Jsou to takové stoly, kde nehrajete s opravdovými, ale virtuálními penězi. Při vstupu ke stolu dostanou všichni hráči do hry stejný počet virtuálních peněz, a i když je případně všechny prohrajete, nic se neděje.

I když u practice table o nic nejde, je to pro vás ideální příležitost vyzkoušet si, jak každá jednotlivá hra probíhá. Pocítíte na vlastní kůži, v čem spočívá výhoda být dealer a nebo naopak, jaké nevýhody přináší, pokud jste na pozici big a nebo small blindu. Nevýhodou practice table je, že zde často narazíte na nějakého blázna, který stále sází "all in" a vám se zdá, že "kazí" hru. Věřte ale tomu, že takových pokerových bláznů potkáte dost i u stolů, kde se hraje o opravdové peníze. I z tohoto důvodu vám může být hra u těchto stolů prospěšná v dalším pokerovém životě.

Doufáme, že po přečtení tohoto článku již víte, co vše "musíte" udělat proto, aby jste si mohli zahrát on-line poker. Vezměte ale také na vědomí, že pořád ještě nevíte téměř nic o hře zvané poker a právě tomu se budeme věnovat v dalších našich článcích.

 

Právě se děje

Další zprávy