3D tiskárna už vyrobila funkční náhradní kost

Adam Fiala
8. 2. 2012 5:01
Potenciál užitku 3D tisku se dál rozšiřuje, v Nizozemsku použili repliku kost
Foto: Jan Kovalík

První operace svého druhu, během které byl použit produkt 3D tiskárny, proběhla v Nizozemsku. Přestože lékaři provedli chirurgický zákrok už v červnu loňského roku, až nyní úspěšné otestování technologie zveřejnili. 3D tisk byl jedním z velkých hitů letošního veletrhu CES 2012. Budoucnost praktického využití bude opravdu značná.

Zkrácení doby operace

Pro speciální operaci byla vybrána pacientka s onemocnění dolní čelisti, pro niž by vzhledem k pokročilému věku byla klasická léčebná procedura nebezpečná. Velkou práci si lékaři museli dát s přesným a detailním navržením náhradní čelisti. Výsledek tvoří kloubové spoje, dutiny pro svalové spoje i drážky na uchycení nervů. Proces výroby ve smyslu tisku pak ale zabral už jen hodiny. Podobně jako u klasických 3D tiskáren i zde přístroj vyráběl jednu vrstvu za druhou. Na jeden milimetr pak připadá třiatřicet vrstev.

3D tisk do každého domova

Speciální tiskárnu sestavila belgická společnost LayerWise, která se zaměřuje na produkci kovových dílů. Kostní náhrada byla vytištěna z titanového prášku. Povrch pak byl potažen biokeramickou látkou. Operace trvala čtvrtinu času běžného rekonstrukčního procesu a žena byla hospitalizována v nemocnici pouze čtyři dny. S 3D tiskárnou se dá udělat mnoho, někteří je používají k tvorbě kytary, jinde o ní uvažují jako o domácí továrně na hračky.

 

Právě se děje

Další zprávy