3D tisk míří do praxe: Vytisknete si bonbony nebo kosti

LP Fish
6. 12. 2011 8:45
3D tiskárny stále slevňují a na internetu najdete řadu návodů, jak si takovou prostorovou tiskárnu sami postavit. Objevuje se také řada oborů, ve kterých by se tato technologie mohla komerčně vyplatit.
Foto: Jan Kovalík

Ještě nedávno byly 3D tiskárny výrobkem z románů sci-fi. Současnost však nedobývají krůček po krůčku, ale doslova mílovými kroky.

Pojem 3D tisk je jednoznačně "trendy", i když nikdo ještě dost dobře neví, jestli tato technologie k něčemu bude a co vlastně přesně umí.

Jak funguje 3D tisk?

Pro trojrozměrný tisk se v současnosti používá několik metod a materiálů. Projekt RepRap Josefa Průši využívá metodu FDM (Fused Deposition Modeling). V počítači se nejprve vytvoří přesný nákres, který může vzniknout také přenesení m z 3D scanneru. Modely, které nejsou chráněny autorským právem, je možné stáhnout z internetu. Hlava tiskárny pak postupně nanáší úzké vrstvy tekutého prekursoru (materiál podobný součástkám stavebnice LEGO) , který okamžitě tvrdne. Nanášením těchto vrstev vzniká trojrozměrný objekt. 3D tisk, jinými slovy též Rapid Prototyping, se používá při výrobě a demonstraci prototypů výrobků. Při slavnostním uvedení Škody Yeti bylo 80 procent komponentů vozu vyrobeno právě Rapid Prototypingem.

Na 3D tiskárně už byla vytištěna funkční koncertní flétna i rocková kytara a kromě technologických vizionářů, jako je například český designer Josef Průša (vývojář projektu RepRap) už začíná technologie 3D tisku zajímat i podnikatele v docela "přízemních" oborech.

Originální bonbony…

Kupříkladu v Británii vzniká s podporou řady institucí, grantů a vývojářské firmy Delcam unikátní 3D tiskárna, která bude mít díky speciálním tepelným čidlům a ohřívačům schopnost prostorově tisknout ne z obvyklé plastické hmoty, ale z kakaové směsi.

Tu už je zajímavé z obchodního hlediska, protože na výrobcích z 3D tiskáren je nejvyšší právě cena hmoty, ze které je výsledný artefakt vylisován.

Investoři uvažují podle serveru Engadget o prodejně, ve které byste si mohli objednat čokoládové bonbony ve tvaru podle vlastního návrhu, nebo modifikovat některý ze vzorů v katalogu.

…i kostní náhrada

3D tiskárny však možná proniknou nejen do kulinářství, ale také do medicíny. Výzkumníci z Washington State University objevili možnost unikátní implementace této technologie, která by mohla pomáhat při léčbě nemocných nebo poškozených kostí.

3D tiskárny by totiž mohly ze speciální keramické směsi vyrábět jakési rozpustné lešení, které by sloužilo jako opěra při růstu tkáně.

Tým už s materiálem 4 roky experimentuje úspěšně na krysách a králících. Podle spoluautora projektu Susmita Bose bude trvat ještě tak 10 až 12 let, než budou moci ortopedové a zubaři předepisovat "tištěné" kostní náhrady.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy