Taxikář nevytiskl účtenku. Obří pokuta platí, řekl soud

Petr Kučera Petr Kučera
16. 1. 2014 16:20
Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil sankci 70 tisíc korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokuta ve výši 70 tisíc korun pro pražského taxikáře, který nevytiskl účtenku, definitivně platí. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud.

Podle soudu není příliš podstatné, z jakých důvodů taxikář účtenku nevytiskl. Nepomohl mu ani fakt, že požadovaná cena nebyla předražená a že zákazníkům vydal ručně napsaný doklad.

„Uvedený delikt představuje jedno z nejzávažnějších porušení zákona o silniční dopravě, jakého se může provozovatel taxislužby dopustit," konstatoval Nejvyšší správní soud. Pokuta přitom dosahuje jen zhruba desetiny maximální sazby, kterou zákon připouští.

„Porucha tiskárny taxametru nemá vliv na objektivní odpovědnost stěžovatele za správní delikt, i kdyby k ní došlo v průběhu jízdy. Řidič má v takovém případě například možnost jízdu neúčtovat, a vyhnout se tak zcela riziku, že dostane pokutu za nevydání vytištěné stvrzenky," říká soudce Tomáš Langášek.

Smůla, byli to kontroloři

Řidič taxislužby, který byl současně jejím provozovatelem, svezl v lednu roku 2009 dva zákazníky. Po ukončení jízdy jim místo dokladu o zaplacení jízdného z tiskárny taxametru vydal pouze ručně psaný doklad. Měl smůlu: Zákazníci byli kontroloři z pražského magistrátu.

„Zákazníci účtenku striktně odmítli. Po vystoupení jsem si chtěl vyjet účtenku pro dokladování (což je mou povinností), ovšem taky mě oslovila Policie ČR a já ve ,zmatku', že jsem v zákazu zastavení, omylem jízdu vymáčkl, a proto jsem tedy původní účtenku již vyjet nemohl," uvedl taxikář do kontrolního protokolu.

Při zahájení správního řízení však poté uvedl jiný důvod. Tvrdil, že se v době po ukončení přepravy na tiskárně taxametru vyskytla závada, zapříčiněná zřejmě souběžnou instalací navigačního zařízení, která znemožnila tisk dokladu.

Magistrát taxikáři uložil pokutu ve výši 70 tisíc korun, kterou pak potvrdil i pražský městský soud a nyní definitivně Nejvyšší správní soud.

Provozovatel taxislužby porušil ustanovení zákona o silniční dopravě, podle něhož musí vždy vytisknout účtenku. „Přísný zákonný požadavek má bránit podvodům a předražování taxislužby," připomněli soudci.

Vysoká, ale ne likvidační

Muži nepomohl ani fakt, že v tomto případě byla cena vypočítaná správně, jízda tedy nebyla předražená. Cílem přísné povinnosti je totiž zabránit nejen cenovým, ale následně také daňovým podvodům.

Soudci neuznali ani argumenty taxikáře, že tak vysoká pokuta je pro něj likvidační a při jejím uložení nebyly brány v potaz jeho osobní a majetkové poměry.

Pokuta 70 tisíc korun je podle soudu sice citelným zásahem do hospodaření samostatného podnikatele, nejedná se však o částku, která by mohla znemožnit jeho další podnikání či jinak zásadním způsobem ovlivnit jeho osobní poměry, zejména s ohledem na možnost hrazení této sankce ve splátkách.

„Uložená sankce musí pro pachatele představovat negativní důsledek jeho protiprávního jednání a odrážet závažnost a společenskou nebezpečnost spáchaného deliktu, protože jedině tak může mít požadovaný represivní i výchovný účinek," konstatovali soudci. Zákon přitom v tomto případě umožňuje uložit pokutu až 750 tisíc korun.

Jak uvedl Nejvyšší správní soud už v roce 2010, likvidační pokutou je taková, která „je nepřiměřená osobním a majetkovým poměrům pachatele deliktu do té míry, že je způsobilá mu sama o sobě přivodit platební neschopnost či ho donutit ukončit podnikatelskou činnost, nebo se v důsledku takové pokuty může stát na dlouhou dobu v podstatě jediným smyslem jeho podnikatelské činnosti splácení této pokuty a zároveň je zde reálné riziko, že se pachatel, případně i jeho rodina, dostanou do existenčních potíží".

Argumenty taxikáře, proč účtenku nevytiskl, označili soudci za účelové, nekonzistentní a vzájemně rozporné.

 

Právě se děje

Další zprávy