Tatra prodá Izraelcům speciální hasičské vozy. Díky ochraně dokážou projíždět ohněm

ČTK ČTK
20. 5. 2019 11:31
Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodá 12 hasičských vozů do Izraele. Zakázka má hodnotu řádově 100 milionů korun a její součástí je školení izraelských hasičů pro obsluhu vozidel i hasičských nástaveb. V tiskové zprávě to v pondělí sdělil mluvčí automobilky Andrej Čírtek.
Hasičský vůz Tatra, ilustrační foto.
Hasičský vůz Tatra, ilustrační foto. | Foto: Tatra

Do Izraele na přelomu roku půjde osm cisternových stříkaček CAS 30 na podvozku Tatra Phoenix 4×4 a čtyři vozidla stejné modelové řady v provedení 6×6 určená pro převoz hasičských kontejnerů. "Dodávka hasičských speciálů do Izraele je pro naši společnost významnou událostí, jelikož je historicky první dodávkou našich vozidel pro tamní záchranné složky," uvedl předseda představenstva Tatry Trucks Petr Rusek.

Speciální hasičské nástavby vyrobí společnost THT Polička, která je v této oblasti tradičním partnerem kopřivnické automobilky. "Cisterny budou mít kapacitu 3000 litrů vody a 300 litrů pěnidla. Kvůli náročným podmínkám, ve kterých budou v Izraeli nasazovány, budou vozy opatřeny ochranou důležité elektroinstalace a vzduchotechniky proti prohoření a rovněž systémem vodních trysek na podvozku," uvedl Čírtek.

Tatra už podle mluvčího od začátku roku získala objednávky na desítky vozidel do zahraničí a další jsou v jednáních. Automobilka mimo jiné dodá 56 podvozků pro vojenské aplikace do Brazílie a 29 podvozků pro tureckou armádu.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. V loňském roce vyrobila 851 vozů, mezi něž počítá celá vozidla i podvozky, v roce 2017 to bylo 1481 vozidel. Přibližně 80 procent produkce automobilka vyváží. V roce 2017 vytvořila čistý zisk 556 milionů korun, o 34,2 milionu korun vyšší než v roce 2016. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada. Tatra Trucks má přes 1000 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie.

 

Právě se děje

Další zprávy