Tajná nahrávka z jednání firem je důkaz, rozhodl soud

Tomáš Fránek, Eliška Dokulilová, HN
11. 9. 2014 11:15
Soud na případu oděvní společnosti Husky určil, za jakých okolností může být soukromě nahraný rozhovor použit jako doklad porušení pravidel hospodářské soutěže.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brno - Na ten telefonát by manažeři předního českého výrobce outdoorového oblečení radši zapomněli: v dubnu 2007 zavolali do obchodu, který odebíral jejich zboží, a mluvili se synem majitelky. Jenže ten si po dohodě s kontrolory antimonopolního úřadu vše nahrál – zástupce Husky po něm totiž chtěl, aby dodržoval předem stanovené ceny.

O několik let později firma dostala více než dvoumilionovou pokutu, loni ji potvrdil i Nejvyšší správní soud. A nyní zveřejnil podmínky pro použití nahraného hovoru mezi podnikateli jako usvědčující důkaz ve sbírce nejdůležitějších soudních verdiktů.

Bylo to přitom poprvé, co se soudy v Česku zabývaly tím, za jakých okolností může být použit jako doklad porušení pravidel hospodářské soutěže soukromě nahraný rozhovor.

Pozor na zneužití a zveřejnění

"Možnost pořizování soukromých záznamů byla doposud sporná, starý občanský zákoník ji neupravoval a soudní praxe se lišila," přivítal rozhodnutí František Korbel, bývalý náměstek ministra spravedlnosti.

Nynější partner v advokátní kanceláři Havel, Holásek & Partners ještě doplnil, že nový občanský zákoník už na to pamatuje: "Záznam nesmí být zneužit k jiným účelům. Tato možnost se netýká opatřování důkazů státními orgány, které musí mít k záznamu předchozí souhlas soudu."

To zopakoval i Nejvyšší správní soud. Důležité pro použití takového důkazu podle něj bylo, že hovor nebyl nahráván z iniciativy státního úřadu a že nebyl zveřejněn.

Husky se nevzdává

Právníci společnosti Husky to ale vidí jinak, syn majitelky obchodu se podle nich stal nástrojem antimonopolního úřadu, který jej prý využil k získání důkazů.

"Není možné připustit, aby byl ve správním řízení zohledněn jako důkaz záznam telefonického hovoru, který byl použit synem odběratelky na základě doporučení úřadu státní správy," uvedl právník výrobce Dalibor Franz.

Ačkoli podle soudu není pravda, že by nahrávka vznikla z iniciativy kterékoli státní složky, případ ještě nekončí. Firma Husky svoje protesty nevzdala a případem se už zabývají ústavní soudci, kteří by kauzu mohli rozhodnout do několika týdnů.

Tajně pořízené soukromé, nikoli policejní nahrávky už česká justice řešila několikrát, málokdy však v čistě obchodním sporu. Většinou se jednalo spíše o případy korupce. Loni v únoru například nastoupil do vězení na pět let bývalý poslanec a místostarosta Kolína za ODS Roman Pekárek – podnikatel Petr Lička si jej nahrál, jak si říkal o milionový úplatek.

 

Právě se děje

Další zprávy