Tajemný Honza, lekce z finanční gramotnosti? Neznají ho

Jiří Hovorka Petr Kučera Jiří Hovorka, Petr Kučera
10. 10. 2013 10:00
Web HonzaPospíšil.cz není ani kampaní na Chytrého Honzu, podezření z podvodu sílí.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Projekt s názvem Honza Pospíšil, který na webu sliboval vrátit lidem dvojnásobek zaslaných peněz, stále zůstává záhadou.

Pokud šlo o virální reklamní kampaň, tak zřejmě amatérsky vedenou, protože kromě jiného nedokázala vymyslet náhradní řešení ani pět dnů po zablokování účtů. Sílí přitom podezření, že jde o originální pokus o podvod, jehož autor nicméně po prvním neúspěchu zcela nezmizel.

Za projektem přitom nestojí společnost provozující portál ChytrýHonza.cz, jak se zdálo minulý pátek poté, co spustila vlastní soutěž reagující právě na pátrání po záhadném dárci slibujícím rozdat deset milionů. Na webu financenajedneadrese.cz sice ChytrýHonza.cz každý den v tomto týdnu skutečně rozdává tisíc korun, ale vždy jen prvnímu člověku, který přijde na - pokaždé jinou - adresu uvedenou na facebookovém profilu společnosti.

Marketingová ředitelka společnosti ChytrýHonza.cz Barbora Zajptová online deníku Aktuálně.cz potvrdila, že s projektem na webu HonzaPospíšil.cz nemá tato firma nic společného. Akce, kterou se ChytrýHonza.cz chtěl zřejmě jen přiživit na náhlém zájmu o své jméno, nejspíš podle Zajptové skončí ještě v tomto týdnu.

Falešnou stopou je také údajná informace o tom, že projekt Honza Pospíšil je součástí „Programu pro rozvoj finanční gramotnosti pořádaného pod záštitou Národního ústavu odborného vzdělávání a připraveného ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj za spolupráce neziskové organizace Člověk v tísni".

Na facebookovém profilu Honzy Pospíšila - předtím, než jej Facebook zablokoval nebo jej sám autor zrušil - nejméně dva lidé uvedli, že od údajného Honzy Pospíšila dostali e-mail vysvětlující celou akci právě jako praktickou vzdělávací lekci. „Hlavním cílem bylo rozšířit do povědomí občanů nekalé praktiky, které používají někteří živnostníci a firmy, zejména dodatky malým písmem a pod čarou ve smlouvách," psalo se prý v mailu.

O skrytý dar nešlo

Autor mailu dále uvádí, že v patičce webu HonzaPospíšil.cz byl malým písmem odkaz na podmínky akce, jimiž dárci dávali souhlas s věnováním zaslaných peněz na konto Člověka v tísni. Ve skutečnosti však na webu taková poznámka nebyla, což si minulý týden několikrát ověřili redaktoři Aktuálně.cz a potvrzuje to i webový archiv.

Od spojení se zcela distancují také zástupci obou organizací, z nichž jedna už ve zmíněné podobě ani neexistuje.

„S panem Pospíšilem nijak nespolupracujeme," říká Václav Hořejší, ředitel Národního ústavu pro vzdělávání - organizace, do které byl již v roce 2011 jmenovaný Národní ústav odborného vzdělávání začleněn. „Mně ani mým spolupracovníkům není známo, že by existoval projekt s názvem Program pro rozvoj finanční gramotnosti. S ministerstvem pro místní rozvoj na žádném podobném programu nespolupracujeme," dodává Hořejší.

Od akce se distancoval i Daniel Hůle, který má v organizaci Člověk v tísni na starosti projekty týkající se finančního trhu.

Honza se neodmlčel, chce bojovat

Sám údajný Honza Pospíšil nicméně v pondělí aktualizoval svůj web a nadále odpovídá na otázky zaslané Aktuálně.cz, byť jen písemně a bez dalších podrobností. Mimo jiné popřel, že by zmíněný mail ohledně finanční gramotnosti lidem posílal, a spolupráci s uvedenými organizacemi odmítá.

Na webu si „Honza" nyní stěžuje na postup bank, které mu zablokovaly účet a znemožnily tak pokračovat v projektu, o němž chtěl postupně odhalovat podrobnosti s každým rozdaným milionem. Slibuje, že pokud mu to Česká spořitelna a Zuno Bank umožní, vrátí peníze i těm lidem, na které se do zablokování účtu nedostalo. To, že vrácení dvojnásobku (po zaslání částky od 100 do 1000 korun) funguje, si minulý týden ověřil redaktor Aktuálně.cz, aniž by samozřejmě předem prozradil svou identitu.

Na výzvu, aby do redakce poslal telefonní číslo pro přímý kontakt a zodpovězení dalších otázek, však Honza Pospíšil nereagoval. Už dříve také odmítl žádost o schůzku.

Brzy se ale může setkat s policií. Ta případ vyšetřuje poté, co se Česká spořitelna na konci minulého týdne obrátila na finančně analytický útvar ministerstva financí kvůli podezření z praní špinavých peněz.

"Ve čtvrtek 9. října dopoledne jdu na obvodní oddělení Policie ČR, kde k celé akci podám vysvětlení. Následně osobně navštívím obě banky s protokolem od policie a uvidíme. Pokud mi ani poté neobnoví přístup ke mým prostředkům, budu celou věc řešit soudně," napsal Pospíšil online deníku Aktuálně.cz. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy