Tahle akční nabídka se nevyplatila. Rekordní pokutu za spam dostala "výprodejová" firma

Markéta Zemánková Jiří Hovorka Markéta Zemánková, Jiří Hovorka
27. 5. 2017 20:35
Mostecká firma Eurydikapol, které Úřad pro ochranu osobních údajů uložil sankci ve výši 4,25 milionu korun, rozesílala především reklamu na své zlevněné produkty. Souhlas adresátů se zasíláním sdělení firma nedoložila, stížností ÚOOÚ obdržel kolem sedmi set.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha - Nabídky na levný nákup elektroniky, kosmetiky nebo třeba oblečení stojí za nejvyšší pokutou, jakou kdy firma dostala v Česku za spam. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) v půlce května uložil pokutu ve výši 4,25 milionu korun firmě Eurydikapol. Online deník Aktuálně.cz zjišťoval detaily případu u mluvčího úřadu Jiřího Patáka.

Většina zpráv, které firma rozesílala, byly reklamy s nabídkou jejího vlastního prodeje. E-maily vybízející k výhodné koupi čítaly širokou škálu různého zboží. Ve zprávách firma také odkazovala na desítky dalších e-shopů, které na ni ale nebyly nijak napojeny. Paták ale nechce jít do velkého detailu, a tak nejmenoval konkrétní e-shopy, ani nabídky.

Úřad neví přesně, kde firma přišla k e-mailovým adresám, na které nevyžádané nabídky posílala. Zjistil jen, že adresy nebyly získány standardní cestou, jako je například registrace v e-shopu. Lidé, kteří si na firmu u úřadu stěžovali, nebyli ani jejími zákazníky z minulosti.

"ÚOOÚ nemá informace o původu e-mailových adres, na které byla zasílána nevyžádaná obchodní sdělení. Pokutovaná firma nedoložila na naši výzvu k předložení souhlasy adresátů," říká Paták. Spamy mohla firma posílat třeba tak, že si adresy jednoduše vymýšlela - třeba přes speciální program, který kombinuje jména a poskytovatele e-mailových služeb.

Firma postupovala podle úřadu velmi agresivně. "K této pro zatím nejvyšší částce dospěl úřad na základě zhodnocení podaných stížností, jichž obdržel okolo 700. Tato nevyžádaná obchodní sdělení byla zasílána opakovaně po dobu téměř jednoho roku," uvedla předsedkyně ÚOOÚ Ivana Janů.

Firma si úřad nenaklonila na svou stranu ani tím, že spamy rozesílala i v momentě, kdy už úředníci zahájili kontrolu, a nedbala tak na upozornění úřadu. Pokutovaná společnost se také nedržela vůbec zkrátka, když nevyžádaných mailů na jednotlivé adresy bylo i několik desítek.

V minulosti přitom firma Eurydikapol pokutována nebyla. Jde o firmu, o které nejde dohledat moc informací, nemá totiž ani vlastní webové stránky. Podle obchodního rejstříku má sídlo v Mostě.

Redaktoři Aktuálně.cz se pokoušeli zástupce firmy kontaktovat, ale telefonní čísla, která jsou zveřejněná na internetu, jsou nefunkční nebo nedostupná.

Pokuta za rozesílání spamových zpráv je pravomocná a firma už podle Patáka nemá možnost se odvolat. Je ale otázka, jestli bude mít na zaplacení pokuty vůbec peníze. Podle obchodního rejstříku má totiž základní kapitál ve výši 200 tisíc korun. Jaké měla v minulých letech hospodářské výsledky, se zjistit nedá, ve sbírce listin nemá uložené žádné účetní závěrky. Podle Patáka zatím běží třicetidenní lhůta pro zaplacení pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy