Pomoc před pádem na dno. Co vše v Česku vyřeší záchranná síť sociálních dávek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 14. 8. 2022 18:03
Momentálně jich je 32. Rozvětvený systém sociálních dávek v Česku pokrývá životní situace od těhotenství až po smrt. Letos je navíc k dispozici zvláštní pomoc v době války na Ukrajině. Aktuálně.cz přináší kompletní přehled dávek od českého státu, o které mohou lidé v průběhu svého života žádat.
Foto: Reuters

Některé dávky jsou prastaré, jiné aktuální

  • Český systém sociálních dávek rostl průběžně skoro sto let. Některé dávky - například nemocenská, důchodová či podpora v nezaměstnanosti - pamatují už československou první republiku. Další vznikly po druhé světové válce v komunistickém režimu. Do dnešní podoby byly řada z nich jen upravena.  

Ve chvíli, kdy na Ukrajinu dopadly první ruské rakety a do země vtrhly tanky, začali do Česka přicházet váleční uprchlíci. Čekali na nádražích, v táborech, hlásili se v registračních centrech. Stát proto zavedl nové dávky s dočasnou platností do března 2023 - humanitární dávku a solidární příspěvek za poskytnutí bytu uprchlíkům.

Stabilně má český sociální systém 30 dávek. Pokrývají situace od těhotenství a péče o děti přes nezaměstnanost, bytovou nouzi, chudobu až po stáří a smrt. Ročně na ně padne kolem bilionu korun, více než polovina jde na důchody. 

Rozdělují se na pojistné dávky, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení - kromě podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci - a na nepojistné sociální dávky. O ně se žádá na úřadech práce. 

Systém by ale podle Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi potřeboval změny. Některé dávky nepřímo rozdělují žadatele na střední třídu a chudé, například rodičovský příspěvek. Některé jsou podle ní duplicitní, jako příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Jiné jsou zase zbytečně navázané na odpracovaná léta a placení pojistného. Jako sirotčí důchod. "Je toho dost, co by se mohlo vylepšit," říká Zieglerová.

  • Následující přehled popisuje veškeré sociální dávky, o které lze český stát v současnosti žádat. 
 

Právě se děje

Další zprávy