Systém pro placení za obsah webů Piano na Slovensku končí, nesplnil očekávání médií

ČTK ČTK
14. 10. 2016 10:39
Službu Piano, která na Slovensku zahájila provoz v roce 2011, tamní média postupně opouštěla. Projekt představoval pouze malou část jejich příjmů a prý tlumil návštěvnost webů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Bratislava – Systém zpoplatnění přístupu k obsahu internetových portálů Piano v závěru letošního roku na Slovensku skončí. S odvoláním na jeho provozovatele to dnes napsal slovenský list Hospodárske noviny. Již v minulosti několik slovenských médií z projektu společného předplatného vystoupilo.

"Po pěti úspěšných letech jsme se rozhodli uzavřít národní paywall (platební bránu) na Slovensku. Dovolíme tak vydavatelům lépe zaměřit úsilí na vlastní platební brány," uvedl technický ředitel Piano Media Stuart Ashford.

Původně slovenský systém Piano po vstupu nového investora v roce 2014 přestěhoval svou centrálu do Vídně.

Piano v minulosti kromě Slovenska rozběhlo provoz národních systémů společného předplatného k přístupu k webovému obsahu ve Slovinsku a Polsku a také několik individuálních řešení, jako například placení elektronického předplatného pro čtenáře amerického časopisu Newsweek.

Službu Piano, která na Slovensku zahájila provoz v roce 2011, slovenská média postupně opouštěla. Tento krok vydavatelé odůvodnili kromě jiného tím, že projekt představoval pouze malou část jejich příjmů a že Piano tlumilo návštěvnost internetových stránek.

V současnosti je do systému na Slovensku zapojeno jen několika webů, z nichž patrně nejvýznamnějším je portál celostátního listu Sme. Pro jeho vydavatele bude společnost Piano Media zajišťovat elektronické předplatné i po zmiňovaném ukončení projektu společného předplatného. Již dříve si zájemci prostřednictvím služby Piano mohli objednat pouze přístup k portálu listu Sme.

 

Právě se děje

Další zprávy