Švýcaři se hotovosti nevzdají. Země vydá bankovku v hodnotě přes dvacet tisíc korun

ČTK ČTK
6. 3. 2019 10:09
Švýcarská centrální banka představila novou verzi bankovky v nominální hodnotě 1000 švýcarských franků (22 560 korun), která vstoupí do oběhu 13. března. Nová bankovka přichází v době, kdy se jiné centrální banky od bankovek s vysokou nominální hodnotou odklánějí kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám a k praní špinavých peněz.
Foto: Swiss National Bank

Švýcarská centrální banka upozornila, že nová bankovka v hodnotě 1000 franků, která má několik bezpečnostních prvků proti padělání, zohledňuje "popularitu hotovosti ve švýcarské kultuře" a že jejím účelem není pomáhat kriminálním živlům.

"Současné nominální hodnoty (švýcarských bankovek) jsou přiměřené a odpovídají požadavkům lidí," uvedl viceprezident švýcarské centrální banky Fritz Zurbrügg.

"Tisícifranková bankovka je používána pro platby a má rovněž funkci uchovatele hodnoty. Hotovost je ve Švýcarsku stále velmi populární, je to kulturní fenomén," dodal Zurbrügg. Tisícifranková bankovka se podle něj ve Švýcarsku používá zejména k hrazení nákladnějších nákupů a k placení účtů na poště, napsala agentura Reuters.

Většina centrálních bank eurozóny v lednu přestala dávat do oběhu bankovky v nejvyšší hodnotě 500 eur (12 810 korun) kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám. Výjimkou jsou pouze centrální banky Německa a Rakouska, které budou tyto bankovky vydávat do 26. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy