Světu hrozí nedostatek vína. Kvůli počasí i Číňanům

Tereza Holanová Tereza Holanová
31. 10. 2013 20:40
Za klesající nabídku může neúroda a úbytek vinic ve Francii či ve Španělsku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

New York - Svět trpí největším nedostatkem vína za posledních čtyřicet let. Zatímco celosvětová spotřeba roste, výroba nápoje se již osm let snižuje. Uvádí to studie společnosti Morgan Stanley.

Hlavním důvodem klesající produkce je špatné počasí ve Francii, Španělsku a Itálii. Ve všech případech jde přitom o vinařské velmoci, které dodávají na globální trh 60 procent tohoto nápoje.

Zmenšuje se také plocha vinic jak v Evropě, tak například i v Jihoafrické republice nebo Austrálii.

Nejméně od roku 1960

Morgan Stanley uvádí, že poptávka po víně v roce 2012 přesahovala nabídku o 300 milionů beden, přičemž jedna bedna standardně obsahuje dvanáct lahví o objemu 750 mililitrů. To znamená, že lidé chtěli vypít o 225 miliard lahví více, než se vyrobilo.

Nabídka vína se v uplynulém roce snížila o pět procent, z toho v Evropě o deset procent a ve Francii dokonce o 18 procent.

Jak ukazují čísla Mezinárodní organizace pro vinice a víno (OIV), ve Španělsku v roce 2012 klesla výroba o 919 tisíc hektolitrů, ve Francii dokonce o 9,56 milionu hektolitrů na 41 milionů hektolitrů.

BBC dodává, že celosvětová nabídka vína klesá již od roku 2004, za necelých deset let klesla o čtvrtinu. K poklesu výroby na čtyřicetileté minimum sice došlo už loni, letošní čísla ovšem trhají rekord.

Zda a jakým způsobem se klesající nabídka promítne do cen vína v obchodech, zatím tuzemští analytici neumí odpovědět. "Mělo by se to projevit u vín z těch destinací, které byly negativně ovlivněny klimatickými podmínkami. Cenový dopad si ale netroufám odhadnout," komentuje Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Podle studie Morgan Stanley se nedostatek neprojeví hned - v současné době zákazníci mohou uspokojit svoji poptávku díky zásobám z předchozích úspěšnějších ročníků.

Dlouhodobý trend

Celosvětová konzumace vína roste od přelomu tisíciletí. Od roku 2000 se zvýšila o osm procent, v současné době lidé vypijí kolem tři miliard beden za rok.

Jak upozorňuje server Fox News, ve staré Evropě spotřeba pozvolna klesá, zatímco v USA a Číně milovníků vína přibývá. V Číně vzrostla spotřeba vína za posledních pět let o téměř 150 procent.

Kdo vypije nejvíce vína

POŘADÍ ZEMĚ PODÍL NA CELOSVĚTOVÉ KONZUMACI
1. Francie 12 %
USA 12 %
2. Itálie 9 %
Čína 9 %
3. Německo 8 %
4. Velká Británie 5 %
Rusko 5 %
5. Španělsko 4 %
Argentina 4 %

Zdroj: Morgan Stanley

Podle Mezinárodní organizace pro vinice a víno by díky dostatečné úrodě v tomto roce mělo dojít minimálně v Evropě ke zlepšení. Francie má vyrobit 44 milionů hektolitrů vína (téměř o tři miliony více než loni), Španělsko 40 milionů hektolitrů (tedy o 7,5 milionu více) a Itálie 44,9 milionu hektolitrů vína.

Analytik Cyrrusu Tomáš Menčík ale nerovnováhu mezi nabízeným a poptávaným množstvím vína označuje spíše za dlouhodobější trend. "Poptávka v čase roste a myslím si, že to bude pokračovat. Na straně nabídky budou větší výkyvy vlivem počasí. Z toho mi plyne, že cenové výkyvy vína mohou být do budoucna významné," říká.

Před úbytkem vína varuje také expert z Univerzity of Maryland Antonio Busalacchi. Podle něj se budou v následujících desetiletích potýkat s prudkým propadem výroby všechny tradiční vinařské regiony, ať už Bordeaux ve Francii, Toskánsko v Itálii nebo údolí Napa Valley v Kalifornii. Za hlavní příčinu označuje "extrémní události", například prudká sucha nebo bouřky, které dokážou zničit roční úrodu za několik minut.

 

Právě se děje

Další zprávy