Rusové a Saúdové se dohodli na omezení produkce ropy, chtějí podpořit růst cen

Pavla Adamcová Anna Jordanová, Pavla Adamcová
Aktualizováno 16. 2. 2016 12:14
Klíčoví producenti se sešli po více než osmnáctiměsíčním poklesu cen ropy, které poprvé za desetiletí klesly pod 30 dolarů za barel. Saúdská Arábie, Rusko, Katar a Venezuela se rozhodly podpořit růst cen a stabilizovat trh. Dohodly se proto na zmrazení objemu produkce ropy na úroveň letošního ledna. Návrh ale musí najít dostatečnou oporu i u ostatních ropných producentů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Dohá - Ministr energetiky Saúdské Arábie Ali al-Naimi souhlasil se zmrazením objemu produkce ropy na úrovni letošního ledna. Ke stejnému kroku přistoupí Katar, Rusko a Venezuela. Řekl to na společné schůzce ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v Katarském Dohá.

Největší světoví producenti se sešli po více než osmnáctiměsíčním poklesu cen ropy, které poprvé za desetiletí klesly pod 30 dolarů za barel. "Členské státy se shodují, že výsledkem jednání musí být způsob, jak podpořit ceny ropy," potvrdil agentuře Reuters nigerijský ministr Emmanuel Ibe Kachikwu.

Ceny ropy dnes v reakci na zprávu ovšem umazaly část svých zisků. Z původních asi pěti procent v plusu kolem poledne posilovaly jen o zhruba procento. Ropa Brent zlevnila na necelých 34 dolarů a americká lehká ropa na 29,7 dolaru za barel.

V lednu byla produkce Saúdské Arábie a Ruska rekordně vysoká. Zafixování produkce na lednové úrovni tedy podle odborníků znamená, že přebytek ropy na trhu nadále potrvá. "Nicméně i toto rozhodnutí je pro trh s ropou podporou, protože produkce alespoň nebude rychle stoupat," říká analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. "Globální poptávka po ropě roste. Pokud by všichni producenti zafixovali svoji produkci, případně ji mírně snížili, tak už na podzim by přebytek ropy na trhu mohl zmizet," dodává Tomčiak.

"Jde o podmíněné udržování stávající těžby, které nemění podmínky zvýšené nabídky. Dohodly se země, které v poslední době těžbu stejně nezvyšovaly, a dohoda naopak nezahrnuje další důležité hráče - USA, Írán, Irák, Kuvajt. Íránci přitom nedávno jasně odmítli jakékoli omezování produkce. Zapomínat nelze ani na vysoké zásoby, které stále působí na ceny negativně," připomíná analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Koordinační role se nyní očekává od ministra energetiky Kataru Mohammada bin Saleh al-Sada, současného předsedy organizace. Venezuela patří v ropné krizi cen k nejvíce poškozeným. Rusko však nutně potřebuje vyrovnat svůj rozpočet, zejména před blízkými parlamentními volbami. Propadem cen trpí i státní finance Saúdské Arábie.

Zítra bude venezuelský ministr jednat právě se svým protějškem z Iránu, který zatím k dohodě nepřistoupil.

Jednání bylo prvním na takto vysoké úrovni od schůzky v prosinci minulého roku, která skončila bez jasného závěru. Dnešní jednání však mělo od počátku vyšší naději na úspěch. "Hodně se od prosince změnilo. Tehdy každý hájil jen svou vlastní pozici," popsal Reuters nigerijský ministr Emmanuel Ibe Kachikwu. Pokles cen byl však zjevně delší a hlubší, než všichni očekávali. "Možná někdo řekne, že to není omezení, ale je to změna. Je to velká změna v politice," uvedl pro agenturu Reuters stratég skupiny Petromatrix Olivier Jakob.

Jan Stuart, ekonom a znalec globální energetiky švýcarské společnosti Credit Suisse, již dříve Reuters sdělil, že je ještě brzy na zásadní změny. "Ale pouhá Naimiho přítomnost na jednání je velmi důležitá. Minimálně může ostatní producenty ještě více znervóznit," zdůraznil Stuart. 

Podle Vlka se aktuální situace na trhu příliš nezmění, dohoda je ale důležitým signálem do budoucna, že si hlavní producenti nechtějí tolik konkurovat. "Navázat mohou další koordinované akce, takže ropě by se mohlo výhledově dostat podpory," domnívá se Vlk.

 

Právě se děje

Další zprávy