Světové zbrojovky prodávají o téměř 40 procent více zbraní než před 15 lety

ČTK ČTK
11. 12. 2017 10:40
Růst prodeje zbraní je tažen zavedením nových národních velkých zbrojních programů, pokračujícími vojenskými operacemi v několika zemích a přetrvávajícím regionálním napětím. Největší zbrojovkou na světě je americký Lockheed Martin, který výrazně zvýšil svůj náskok před dvojkou na trhu, firmou Boeing.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Stockholm - Tržby 100 největších zbrojovek na světě v loňském roce činily 374,8 miliardy dolarů (8,1 bilionu korun). Meziročně se zvýšily o 1,9 procenta, což byl první růst tržeb po pěti letech. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Zpráva zahrnuje největší světové prodejce zbraní a poskytovatele vojenských služeb. Přichází v době růstu globálního napětí v některých regionech, jako východní Asie a Blízký východ. Norský mírový institut Prio odhadl, že loni počet konfliktů celosvětově klesl, avšak počet obětí byl pátý nejvyšší od konce studené války, napsal list Financial Times.

SIPRI upozornil, že největší světové zbrojovky prodaly o téměř 40 procent více zbraní než před 15 lety, kdy ústav začal tyto údaje sledovat.

"Růst prodeje zbraní se očekával a je tažen zavedením nových národních velkých zbrojních programů, pokračujícími vojenskými operacemi v několika zemích a přetrvávajícím regionálním napětím, které vedou k růstu poptávky po zbraních," uvádí se ve zprávě. Zbrojní programy zahrnují výrazné investice do námořní a letecké kapacity, včetně ponorek v USA a Británii, a nové generace bojových letounů, jako F-35 od firmy Lockheed Martin.

Zpráva také ukázala, že deset největších výrobců zbraní se na celkových loňských tržbách podílelo 52 procenty. Jejich příjmy dosáhly 194,8 miliardy USD. O deset nejvyšších příček se již 15 let dělí 12 stejných společností.

Zpráva nezahrnuje čínské společnosti kvůli nedostatku údajů o jejich prodeji zbraní. Nicméně podle odhadů nejméně dvě firmy - výrobce letadel Avic a výrobce pozemních systémů Norinco - by mohly být zařazeny mezi deset největších.

Největší zbrojovkou na světě je americký Lockheed Martin, který výrazně zvýšil svůj náskok před dvojkou na trhu, firmou Boeing. Částečně díky koupi výrobce helikoptér Sikorsky a také díky navýšení výroby páté generace bojového letadla F-35.

Seznamu zbrojovek dominují americké a západní společnosti. Celkem jich je v seznamu 63 a na celkových tržbách se loni podílely 82,4 procenty. Tržby 38 společností se sídlem v USA loni stouply o čtyři procenta na 217,2 miliardy USD. Tržby západoevropských společností zůstávají stabilní. Kvůli rostoucímu napětí ohledně KLDR výrazně vzrostly tržby jihokorejských společností.

 

Právě se děje

Další zprávy