Světové ceny potravin klesly loni nejníže za čtyři roky

ČTK ČTK
8. 1. 2015 16:32
Ceny tlačily dolů vysoké dodávky obilnin, mléčných výrobků, cukru a rostlinného oleje. Zvýšily se pouze ceny masa.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Řím - Světové ceny potravin se loni již třetím rokem za sebou snížily. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) oznámila, že průměrná hodnota indexu cen loni klesla o 3,7 procenta na 202 bodů, což byla nejnižší hodnota za čtyři roky.

Ceny tlačily dolů vysoké dodávky obilnin, mléčných výrobků, cukru a rostlinného oleje. Zvýšily se pouze ceny masa, napsal na svých internetových stránkách list The Financial Times.

Sklizeň obilnin a olejnin byla vysoká díky příznivému počasí v hlavních pěstitelských oblastech. Pouze politická nestabilita způsobila u některých zemědělských komodit kolísání cen, upozornila FAO.

Nejvíce se loni snížily ceny obilí. Cenový index pro obilniny klesl o 12,5 procenta. Ceny mléčných produktů klesly o 7,7 procenta díky růstu vývozu a poklesu poptávky v zemích, které jsou hlavními dovozci, jako Čína a Rusko. Rostlinné oleje zlevnily o 6,2 procenta a cukr o 3,8 procenta. Cenový index masa se proti roku 2013 zvýšil o 8,1 procenta.

V samotném prosinci hodnota indexu proti předchozímu měsíci klesla o 1,7 procenta na 188,6 bodu. Meziročně byl index nižší o více než devět procent. Nižší poptávka po biopalivu vlivem prudkého poklesu cen ropy stáhla dolů ceny rostlinného oleje a cukru a nižší byly i ceny mléčných produktů a masa. Ceny obilnin zůstaly téměř beze změny, když růst cen pšenice vyrovnal pokles cen rýže, napsala agentura Reuters.

Cenový index sestavovaný FAO měří pohyby cen obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

 

Právě se děje

Další zprávy