Zoufalé kroky k záchraně: Ford prodává akcie Mazdy

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
18. 11. 2008 12:30
Americké automobilky prodávají podíly v japonských firmách
Ford prodává akcie Mazdy. Shání peníze na záchranu.
Ford prodává akcie Mazdy. Shání peníze na záchranu. | Foto: Miata

Detroit - Americké automobilky hledají elegantní řešení krize a peníze získávají, kde se dá. Druhá největší společnost - Ford Motor - prodá akcie Mazdy, General Motors totéž se svým podílem v Suzuki již udělal.

Ford akcie Mazdy prodá co nejdříve, pravědpodobně ještě dnes. Do jeho pokladny by tak mohlo přibýt až 543 milionů dolarů, ještě před časem se ale mluvilo o 850 milionech.

O zájemce však nouzi nemá. Kromě japonských obchodních domů Sumitomo a Itochu se hlásí také pojištovny, výrobce autodílů Denso i samotná Mazda. Ta už ohlásila, že odkoupí zpět 6,9procentní podíl za zhruba 186 milionů dolarů

Akcie v ní vlastní Ford od roku 1979. V roce 1996 převzal japonskou automobilku pod svou kontrolu a zachránil ji před bankrotem. Ve společnosti vlastní třetinový podíl.

GM prodal akcie Suzuki

Před pár dny prodal tříprocentní podíl v Suzuki největší konkurent Fordu, General Motors. Dostal za ně 230 milionů dolarů, což je podle analytika Buckingham Research Group Josepha C. Armatura zanedbatelná suma.

"GM potřebuje čtyři až pět miliard dolarů na poslední čtvrtletí neboli 1,5 miliardy na měsíc. Zisky z prodeje akcií Suzuki tak nepokryjí ani týden," okomentoval celou transakci.

Firma koupila dvacetiprocentní podíl v Suzuki v roce 1981, před dvěma lety ale větší část akcií prodala, takže jí do dnešního dne zbyla jen tři procenta.

Ztráty GM a Fordu nemizí

Americké výrobce automobilů silně zasáhla špatná situace na úvěrovém trhu a propad prodeje jejich vozů po celém světě. 

Elektromobil EV1 od firmy General Motors.
Elektromobil EV1 od firmy General Motors. | Foto: Wikimedia Commons

Ve třetím čtvrtletí vykázal GM ztrátu 2,5 miliardy dolarů. Na začátku příštího roku tak přijde o práci 3600 lidí a uzavřeno bude deset továren. 

Současně automobilka jedná o spojení s fondem Cerberus Capital Management, vlastníkem Chrysleru. Fúzi však zatím hatí problémy s financováním.

Ford Motor hospodařil ve třetím čtvrtletí s čistou ztrátou 129 milionů dolarů (asi 2,51 miliardy korun). Celkem ale utratil 7,7 miliardy dolarů provozní hotovosti a možná bude znovu propouštět.

 

Právě se děje

Další zprávy