Zničím Google, ať to stojí cokoliv, plánoval Steve Jobs

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 10. 2011 15:45
Inovátor označil software od Googlu za ukradený. Než zemřel, plánoval s Googlem válku
Do prodeje jde autorizovaný životopis nedávno zesnulého spoluzakladatele společnosti Apple Steva Jobse.
Do prodeje jde autorizovaný životopis nedávno zesnulého spoluzakladatele společnosti Apple Steva Jobse. | Foto: Reuters

San Francisco - S Googlem budeme válčit, i kdyby na boj padly všechny peníze. Takový byl plán zakladatele společnosti Apple Steva Jobse, který na počátku října zemřel.

Jak se chtěl vypořádat s konkurentem, informuje nová Jobsova biografie, která je od pondělka v prodeji.

Apple naznačuje válku

Hlavním důvodem nevraživosti ke Googlu se stal boj o prodej softwaru pro chytré telefony. Výrobkům od Applu totiž stále více konkurují smartphony s operačním systémem Android. Ten Google poskytuje zdarma firmám jako Samsung, Sony Ericsson, LG nebo HTC.

"Chystám se Android zničit, protože je to ukradený výrobek. V tomto případě jsem ochoten zahájit válku," uvádí podle agentury AP Jobs v jedné pasáži. Na jiném místě inovátor zdůrazňuje, že Google porazí, i kdyby na to padlo celých 40 miliard dolarů (724,5 miliard Kč), které Apple drží.

Google ani Apple se k záležitosti zatím nevyjádřily.

"Neshoda mezi Jobsem a šéfem Googlu Ericem Schmidtem byla známá už dříve, skutečná hloubka Jobsovy nevraživosti ale zvyšuje pravděpodobnost, že se obě firmy střetnou v rozsáhlé právní bitvě," komentuje deník Financial Times.

Doposud Apple žaloval pouze výrobce telefonů, které Android využívají. Prozatím se mu podařilo například zakázat prodej tabletů od Samsungu v Německu, Nizozemsku a Austrálii.

Proti samotnému Googlu Apple doposud boj nezahájil.

Slabým místem společnosti, která provozuje největší internetový vyhledávač, může být nedostatek vlastních patentů. Tento problém se však Google snaží vyřešit akvizicí Motoroly, která aktuálně probíhá. Výrobce telefonů má patentů více než 17 tisíc, další tisíce čekají na registraci.

Jobs chtěl Android zastavit

Hořký rozchod dvou nejúspěšnějších technologických firem se ještě před několika lety mohl zdát jako nemožný. V roce 2006 Jobs vítal Schmidta v představenstvu Apple se slovy: "Google se stejně jako Apple významně soustřeďuje na inovace, takže si myslíme, že Ericovy znalosti a zkušenosti budou pro další směřování Applu velmi cenné."

K prvním sporu došlo v roce 2008, právě když se Google rok po uvedení iPhonu rozhodl představit Android.

Jobs byl podle biografie natolik rozzuřený, že se vydal do sídla Googlu, které se nachází zhruba devět mil od kanceláří Applu, aby se pokusil projekt zastavit.

Ačkoliv smartphony od Applu stále patří mezi nejprodávanější, konkurenti, kteří využívají Android, zaznamenávají prudký růst. Ve druhém pololetí tohoto roku se jejich tržní podíl zvýšil ze sedmnácti na 43 procent, informuje AP.

Novému iPadu věští Steve Jobs znovu fenomenální úspěch. Jaká budoucnost však čeká celou firmu Apple, pokud už u toho její zakladatel a vizionář nebude?
Novému iPadu věští Steve Jobs znovu fenomenální úspěch. Jaká budoucnost však čeká celou firmu Apple, pokud už u toho její zakladatel a vizionář nebude? | Foto: Reuters

Šéf Facebooku dostal pochvalu

Nový životopis amerického podnikatele má 630 stran. Autorem knihy, která se jednoduše jmenuje Steve Jobs, je Walter Isaacson. Celá publikace vznikla na základě rozhovorů s Jobsem, s jeho rodinou, spolupracovníky nebo přáteli.

"Během těch dvou let, kdy jsme se bavili o řadě citlivých témat, jsem nikdy neviděl Jobse rozčilenějšího," vzpomíná autor na moment, kdy přišla řeč na Google.

Kromě postoje ke konkurenci se kniha věnuje i Jobsově nemoci. Odhaluje mimo jiné, že Jobs v roce 2008 odmítl operaci, která by mu pravděpodobně zajistila přežití. Ve své zpovědi podnikatel tohoto rozhodnutí lituje.

Dále se Jobs například vyznává ze svého obdivu k zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi.

 

Právě se děje

Další zprávy