Znám svého nástupce, píše Buffett a roztočí nové nákupy

Tereza Šídlová
25. 2. 2012 17:43
Miliardář v tradičnímu vzkazu přiznává, že se šeredně spletl v odhadu realitního trhu
Jeden z nejbohatších mužů světa Warrenn Buffett
Jeden z nejbohatších mužů světa Warrenn Buffett | Foto: Reuters

Praha/New York - Pojistné tabulky mi říkají, že před smrtí můžu spořádat ještě dvanáct milionů kalorií, napsal v narážce na své pevné zdraví v tradičním výročním dopisu svým akcionářům v sobotu americký miliardář Warren Buffett.

Přesto oznámil, že jeho společnost Berkshire Hathaway už má žhavého kandidáta na nástupce v čele firmy. Jeho jméno ale zatím neodtajnil.

Ve vzkazu akcionářům, který i díky autorovu břitkému humoru bývá každoročně jednou z nejsledovanějších událostí světa byznysu, Buffett přiznal i některé své chyby. Popel na hlavu si tentokrát sypal za svůj chybný odhad vývoje na realitním trhu.

"Seredně jsem se pletl"

Buffett se roky umisťuje na špici žebříčků nejbohatších lidí na světě.

"Před rokem jsem vám psal, že trh s nemovitostmi se začne do roka vzpamatovávat. To jsem se šeredně pletl," píše například Warren Buffett ve svém dopise.

Dodává, že americký trh s nemovitostmi stále zůstává "ve vlastní krizi", ale zároveň předvídá, že se nakonec vzpamatuje, protože v USA vede počet domácností nad počtem ubytovacích jednotek.

Za chybu označil miliardář také nákup akcií Energy Future Holdings.

Buffett zároveň nakousl jednu z klíčových otázek amerického byznysu: Kdo Berkshire povede po současném charismatickém šéfovi společnosti? Magnát letos oslaví 82. narozeniny.

"Představenstvo je také nadšené z mého nástupce v roli výkonného ředitele. S touto osobou se často potkává a jeho manažerské i lidské kvality obdivuje (Zároveň máme v záloze další dva kandidáty)," píše Buffett.

Kdo chce vyměnit Buffetta

Jak poznamenává agentura Reuters, je novinkou, že Buffett už má v hlavě konkrétní osobu pro tento post, dříve se počítalo spíš s delším seznamem možných kandidátů.

Miliardář se nicméně těší dobré kondici, je znám svou dietou založenou hlavně na hovězím masu, a zatím nenaznačil, že by šéfovské křeslo ve firmě plánoval opustit v dohledné době.

„Z této diskuze ale nevyplývá, že já s Charliem (Munger - Buffettův společník) odcházíme. Těšíme se nadále vynikajícímu zdraví a milujeme svoji práci," dodává i tentokrát v dopise Buffett.

Podle Reuters by tajemným nástupcem mohl být Ajit Jian, který vede zajišťovací podniky. „Charlie by mě hned vyměnil za druhého Ajita. Ale žádný takový není," vtipkuje magnát.
 

 

Právě se děje

Další zprávy