Zlom na internetu. Firefox poprvé porazil Explorer

Ekonomika Ekonomika
4. 1. 2011 14:10
V Evropě je nyní nejužívanějším prohlížečem webu Firefox.
Foto: Czilla.cz

Praha - Je nanejvýš pravděpodobné, že tuto zprávu čtete ve Firefoxu. Ten se totiž stal nejužívanějším internetovým prohlížečem v Evropě. Je to vůbec první případ, kdy Internet Explorer od Microsoftu přišel na tak velkém trhu o pozici jedničky, uvedla internetová analytická skupina StatCounter.

Firefox měl v prosinci podíl na trhu v Evropě 38,1 procenta, zatímco Exploreru klesl na 37,5 procenta.

Na třetí pozici si výrazně polepšil Chrome od firmy Google, který měl loni v prosinci podíl 14,6 procenta proti 5,1 procenta o rok dříve. Google Chrome v Česku nyní rozjel velkou marketingovou kampaň, v níž přesvědčuje, že právě on je nejrychlejším prohlížečem webu.

Podle zprávy StatCounteru právě Google zavinil změnu na pozici jedničky, protože přetáhl Exploreru e významný počet zákazníků. "Pravděpodobně pozorujeme dopad dohody mezi Evropskou komisí a Microsoftem," citovaal agentura ČTK generálního ředitele StatCounteru Aodhana Cullena.

Evropská komise svým tlakem především v roce 2009 donutila Microsoftu, aby otevřel uživatelům přístup i k prohlížečům od konkurence. Microsoft tak Evropanům od začátku loňského března dává ve více než stovce milionů starých a nových PC s Windows vybrat z 12 prohlížečů.

Ve světovém měřítku klesl v prosinci podíl Internet Exploreru na 46,9 procenta. Firefox měl 30,8 procenta a Google 14,9 procenta, citovala StatCounter agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy