Zkrachovalé stavební firmě Alpine Bau hrozí rozpad

ČTK ČTK
24. 6. 2013 13:11
V ohrožení je až pět tisíc pracovních míst

Vídeň - Jednání o udržení zkrachovalé rakouské stavební společnosti Alpine Bau v současné podobě zkrachovala. Firma tak stojí před rozpadem, což ohrožuje až 5000 pracovních míst. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Alpine Bau patří do španělské skupiny FCC a má významné aktivity na českém trhu.

Šéf závodní rady Hermann Haneder uvedl, že konsorcium konkurenčních stavebních firem se nyní zajímá o převzetí některých částí Alpine Bau, a to buď regionálních divizí, nebo jednotlivých projektů. "Otázkou je, zda zaměstnanci nebudou po dokončení těchto projektů propuštěni," dodal. Konsorcium podle Hanedera zahrnuje rakouské firmy Strabag, Porr, Swietelsky, Habau a Felbermayr.

Alpine Bau je druhá největší stavební firma v Rakousku po skupině Strabag. Česká dceřiná společnost Alpine Bau CZ minulý týden uvedla, že bankrot mateřské firmy by na její aktivity neměl mít žádný bezprostřední vliv. Alpine Bau CZ se v ČR podílí například na stavbě dálnic, včetně nynější modernizaci dálnice D1.

"Insolvenční řízení týkající se majetku mateřské společnosti se majetkových účastí úpadce v dceřiných společnostech přímo nedotýká," uvedla minulý týden Alpine Bau CZ. "Lze očekávat, že obchodní podíl společnosti Alpine Bau GmbH v naší společnosti se coby součást majetkové podstaty stane předmětem prodeje vybranému investorovi v rámci insolvenčního řízení," uvádí se v prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy