Zisky Dellu stále klesají. Povolí již akcionáři prodej?

ČTK ČTK
17. 5. 2013 8:32
Michael Dell s dalšími investory nabízí za firmu 24 miliard dolarů
Dell přichází s Netbookem jako poslední, ale možná překvapí.
Dell přichází s Netbookem jako poslední, ale možná překvapí. | Foto: Reuters

San Francisco - Čtvrtletní zisk amerického výrobce osobních počítačů Dell se meziročně propadl téměř o 80 procent na 130 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč). Důvodem je pokračující pokles prodeje. Oznámila to v noci na dnešek firma.

O převzetí podniku nyní usiluje skupina investorů zahrnující jeho zakladatele Michaela Della. Ta začátkem roku navrhla, že firmu koupí za 24,4 miliardy dolarů (téměř půl bilionu Kč) a poté ji stáhne z akciového trhu. Někteří akcionáři však nabídku považují za příliš nízkou.

Slabé hospodářské výsledky by je nicméně nyní  mohly přesvědčit, aby návrh na převzetí přijali.

Tržby společnosti v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 3. května, klesly o dvě procenta na 14,1 miliardy dolarů. Poptávka po osobních počítačích v poslední době oslabuje kvůli přesunu spotřebitelů k chytrým mobilním telefonům a tabletům.

Michael Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 milionů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů.

V roce 2006 jej sesadil z první příčky Hewlett-Packard. V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy