Zisk Volva prudce klesl, firma čeká těžký začátek roku

ČTK ČTK
6. 2. 2013 11:15
Tržby švédského výrobce nákladních aut klesly o 17 procent
Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Zisk švédského výrobce nákladních vozů Volvo ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku prudce klesl a byl podstatně horší, než se čekalo. Výsledek zhoršila slabá poptávka na hlavních trzích. Začátek letošního roku bude s ohledem na pokles zakázek v minulých měsících obtížný, sdělila dnes společnost.

Provozní zisk Volva se propadl na 1,1 miliardy švédských korun (SEK, 3,3 miliardy Kč) ze sedmi miliard SEK před rokem. Analytici podle ankety agentury Reuters čekali v průměru výsledek 2,2 miliardy SEK. Ziskovost podkopalo slabé využití kapacit řady závodů Volva a jednorázové náklady na restrukturalizaci ve výši 990 milionů SEK.

Tržby klesly o 17 procent

y společnosti se snížily o 17 procent na 71,8 miliardy SEK. Zakázky Volva klesly v posledním čtvrtletí meziročně o deset procent a kromě Jižní Ameriky vykázaly pokles ve všech oblastech světa. V prvním letošním čtvrtletí čeká Volvo stagnaci trhu v Evropě a Severní Americe, ale vzestup v Brazílii.

"Ziskovost bude nyní ovlivňovat nízké využití kapacit, vysoké náklady na výzkum a vývoj a náklady spojené s uváděním nových produktů na trh," uvedl ve firemním sdělení generální ředitel Volva Olof Persson. "Očekáváme, že situace na trhu se bude během roku 2013 postupně zlepšovat s tím, jak bude získávat na dynamice růst světové ekonomiky," dodal,.

Volvo vedle své značky vyrábí vozy značek Renault, Mack, UD Trucks a Eicher. Společnost se minulý měsíc po vytvoření společného podniku s čínskou skupinou Dongfeng Motor Group prohlásila za největšího výrobce těžkých nákladních automobilů na světě před německým Daimlerem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy