Zemřel věhlasný ekonom Galbraith

Simona Holecová
30. 4. 2006 8:43
Cambridge - Proslulý ekonom, představitel liberalismu John Kenneth Galbraith, zemřel ve Spojených státech ve věku 97 let.

Uznávaný profesor z Harvardu zemřel v nemocnici v Cambridge, kde byl hospitalizován před dvěma týdny.

Rodilý Kanaďan Galbraith sepsal přes třicet odborných knih věnovaných sociálně-ekonomickým otázkám. Největšího ocenění dosáhl publikací "The Affluent Society" z roku 1958, přeložená do češtiny jako Společnost hojnosti.

Její teze nebyla ohromující či nová, zaútočila ovšem na mýtus "suverenity konzumenta" a tím ovšem i na základní kámen mainsteamové ekonomiky a na "americký způsob života".

Ekonom Galbraith s někdejším prezidentem USA Johnem F. Kennedym na archivním snímku The Boston Globe.
Ekonom Galbraith s někdejším prezidentem USA Johnem F. Kennedym na archivním snímku The Boston Globe. | Foto: Aktuálně.cz

Narodil se roku 1908 v Iona Station v Ontariu v Kanadě. Studoval zemědělství na universitě v Torontu a vysokoškolské studium ukončil doktorátem na Kalifornské universitě v Berkley. V roce 1937 se stal občanem Spojených států.

Před válkou učil na Harvardské univerzitě, v roce 1939 získal profesuru na Princetonské univerzitě. Za války působil v Americkém cenovém úřadě, kde určoval cenovou politiku státu. V roce 1943 z úřadu odstoupil: Jeho požadavek přímé cenové kontroly narazil na prudký odpor Kongresu.

Po válce byl vedoucím odděleni ministerstva zahraničí pro otázky hospodářské bezpečnosti.

V roce 1949 se vrátil k vědecké a pedagogické práci na Harvardské universitě. V roce 1952 vydal vlivné dílo "Americký kapitalismus: Pojetí vyrovnávací síly", kde zobrazil americkou ekonomiku jako řízenou triumvirátem velkého byznysu, práce a aktivní vlády.

John Kenneth Galbraith při jedné z posledních přednášek na Harvardu tak, jak jej v roce 2002 zachytily Harvardské listy.
John Kenneth Galbraith při jedné z posledních přednášek na Harvardu tak, jak jej v roce 2002 zachytily Harvardské listy. | Foto: Aktuálně.cz

Kontrastovalo to s předchozím přístupem dominantní vlády podniků nad ekonomikou. Galbright argumentoval, že poválečný úspěch USA nevznikl "správným usazením cen" v ortodoxním smyslu, ale spíše "špatným usazením cen", které umožnily rozvoj průmyslové koncentrace.

S výukou studentů na Harvardě skončil v roce 1975, kdy odešel do důchodu - pokračoval však v publikační činnosti.

Dvakrát obdržel medaili Svobody; v roce 1946 od prezidenta Trumana a v roce 2000 od prezidenta Clintona.

"Prožil báječný, plný život," uvedl pro BBC jeho syn Alan Galbraith.

 

Právě se děje

Další zprávy