Zemřel nejbohatší Ital a výrobce Nutelly Michele Ferrero

ČTK ČTK
15. 2. 2015 12:20
Jeho firma přišla s čokoládovými výrobky jako bylo Kinder vajíčko s překvapením nebo luxusní pralinky Ferrero Rocher.
Foto: Aktuálně.cz

Řím - Ve věku 89 let zemřel v sobotu nejbohatší člověk Itálie Michele Ferrero, jenž stál v čele potravinářského impéria, které je například výrobcem čokoládové pomazánky Nutella. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zmíněnou firmu.

Podle AFP skonal Michele Ferrero v Monaku po několikaměsíční nemoci. Italský prezident Sergio Mattarella vyzdvihl Ferrera jako jednoho ze zástupců italského průmyslu, který "neustále předbíhal svou dobu díky inovativním výrobkům a díky své houževnaté práci".

Michele Ferrero zdědil po svém otci Pietrovi malý cukrářský podnik a předpis na pomazánku z lískových oříšků a kakaa, kterou v roce 1964 lehce upravil a pojmenoval Nutella s cílem vyvážet ji do celé Evropy. Úspěch byl okamžitý a firma poté přišla s dalšími zdařilými čokoládovými výrobky, jako bylo Kinder vajíčko s překvapením nebo luxusní pralinky Ferrero Rocher.

V současné době koncern zaměstnává 22.000 lidí po celém světě. V 11 továrnách rozmístěných v různých světových zemích se ročně vyrobí 365.000 tun pomazánky Nutella.

Michele Ferrero v roce 2011 předal vedení firmy svému synovi Giovannimu, jemuž je nyní 50 let. Stalo se tak poté, co starší syn a zamýšlený dědic společnosti Pietro podlehl infarktu v Jihoafrické republice.

Časopis Forbes odhaduje majetek rodiny Ferrerových na 23,4 miliardy dolarů a řadí ji na 30. místo v seznamu nejbohatších lidí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy