Zemřel Friedman, guru tržní ekonomiky

pat, Reuters, ČTK
16. 11. 2006 21:33
San Francisco - Ekonom, který inspiroval ekonomické a politické revoluce Ronalda Reagana a Margaret Thatcherové, zemřel na zástavu srdce.

Jeden z vůbec nejvlivnějších ekonomů 20. století zemřel podle informací deníku The Wall Street Journal v San Francisku - nejprve utrpěl infarkt, následně skonal po převozu do nemocnice. Bylo mu 94 let.

Friedman byl zřejmě nejhlasitějším akademickým zastáncem volného trhu a za jeho vědecké bádání mu královská akademie ve Stockholmu udělila v roce 1976 Nobelovu cenu za ekonomii.

Politici jako americký prezident Ronald Reagan a britská premiérka Margaret Thatcherová se otevřeně hlásili k jeho myšlenkám a přiznávali, že jejich tržní reformy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století se opíraly o jeho učení. Pro Reagana dokonce Friedman pracoval jako poradce.

Naučil politiky poslouchat ekonomy

Podle amerického centrálního bankéře Williama Poola byl největší Friedmanům přínos v tom, že díky němu se teoretická ekonomie prosadila v praktické politice. "Před Friedmanem nebrali politici ekonomy vážně," citovala agentura Reuters Poola. "Pro ekonomii byl mimořádně významnou postavou."

Mezi obdivovatele Friedmana se počítal také český prezident Václav Klaus. "Když jsem byl  dokonce označován za friedmanovce i komunistickým režimem, považoval jsem to vždy za poctu a ne za obvinění," napsal Klaus v článku k Friedmanovým devadesátinám.

Friedmanovy teorie a jeho rady politikům měly ale také řadu odpůrců. Slavnostní předávání Nobelovy cenu do jeho rukou v roce 1976 přilákalo do Stockholmu velkou spoustu demonstrantů, kteří protestovali proti jeho spolupráci s vládou Augusta Pinocheta v Chile.

Friedman vynikl jako zastánce politických a ekonomických svobod a hledal vztahy mezi nimi. "Jediné plus, co může vláda udělat pro ekonomiku, je nepřekážet jí. Kdykoliv vláda někomu 'pomáhá', dělá to na úkor někoho jiného, jde vždycky jen a pouze o přerozdělování," vysvětloval Friedman svou ekonomickou "filosofii".

Od 50. let minulého století stál u zrodu mnoha nových ekonomických teorií. Dobře známý je díky vysvětlení úlohy peněžní zásoby na vývoj hospodářského růstu a inflace.

Centrální banky se Friedmanem řídí dodnes

Friedman spolupracoval také s ekonomem Edmundem Phelpsem, který obdržel Nobelovu cenu za ekonomii v letošním roce. V 60. letech společně rozvinuli teorii, že není možné mít zároveň nízkou nezaměstnanost a vyšší inflaci. Z této teorie čerpají při formování měnové politiky centrální banky dodnes, a to včetně věhlasného Fedu v USA.

Friedmanovu smrt oznámil na konferenci Cato institutu ve Washingtonu viceprezident ústavu James A. Dorn. Účastníci konference tak mohli hned uctít Friedmanovu památku.

Po Friedmanovi zůstala dcera Janet Martellová a manželka Rose Friedmanová. Ta je spoluautorkou mnoha knih, které Friedman vydal.

K významným Friedmanovým dílům patří například Kapitalismus a svoboda (Capitalism and Freedom) z roku 1962, nebo publikace Svoboda volby (Free to Choose). Tu napsal v roce 1990 společně se svou ženou.

 

Právě se děje

Další zprávy